Observatorul Astronomic din Suceava ajunge din nou în administrarea Universității Ștefan cel Mare - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Observatorul Astronomic din Suceava ajunge din nou în administrarea Universității Ștefan cel Mare

De    •   Publicat acum 1 lună, 24 februarie 2020   •   Fara comentarii

Observatorul Astronomic din municipiul Suceava a trecut din domeniul public al județului în domeniul public al statului, fiind preluat din nou de Universitatea Ștefan cel Mare de la Consiliul Județean.

O hotărâre în acest sens a fost luată de Guvernul PNL Orban pentru clădirea și terenul aferent în suprafață de 1.335 mp., situate în apropierea USV.

În 2008, Consiliul Județean Suceava a transmis administrarea Observatorului Astronomic către Complexul Muzeal Bucovina, iar acesta l-a dat mai departe în administare Universității.

În anul 2018, Agenția Națională de Administrare Fiscală a efectuat o inspecție la Complexul Muzeal Bucovina, dispunând recuperarea Observatorului Astronomic,  care în mod eronat a fost dat în administrarea Universității Ștefan cel Mare”.

În urma dezbaterii în cadrul ședinței Consiliului Județean Suceava din decembrie 2018, a revocării dreptului de administrare al USV asupra Observatorului Astronomic și transmiterea acestuia în administrarea Muzeului Bucovinei, acesta a fost respins.

Consiliul Județean a comunicat că  își dorește să mențină și să intensifice parteneriatul cu Universitatea și se dorește ca Universitatea să administreze în continuare Observatorul Astronomic”.

În perioada în care Observatorul Astronomic a fost în administrarea USV, acesta și-a menținut și și-a dezvoltat activitatea, având anual aproximativ 20.000 de vizitatori și a oferit noi oportunități în educație și în cercetare.

Anual, la Suceava are loc pregătirea lotului olimpic al României care participă la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, iar în 2014 municipiul Suceava a găzduit această olimpiadă.

Totodată, prin realizarea unor proiecte și experimente cu valoare științifică deosebită, USV se numără printre cele cinci universități din România care și-au adus contribuția la aderarea României la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară.

SERGIU JIPA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 lună, 24 februarie 2020
 • de:
 • Ultima modificare: februarie 24, 2020 @ 8:05 pm
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string ygJw7M to the field below: