Elevii de la C.N. “Nicu Gane” din nou în Parlamentul European - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Elevii de la C.N. “Nicu Gane” din nou în Parlamentul European

De    •   Publicat acum 1 lună, 21 februarie 2020   •   Fara comentarii

Echipa delegată pentru mobilitatea la Strasbourg, în cadrul Proiectului ERASMUS+, NEMIR (Neverland, Make It Real!), formată din cinci elevi de la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni: Daniela Nechifor, Mădălina Grădinaru, Roberta Roman, Matei Gafița, Andrei Bujor și profesorii Codrin și Primăvara Bența, au participat la activități de proiect specifice temelor centrale: discriminare religioasă, de gen, de etnie, bullying și hate-speech, proiect care a culminat cu o zi la Parlamentul European, unde o serie de deputați le-au vorbit despre formarea Uniunii Europene, despre rolul parlamentarilor europeni, despre problema migrației și despre relația UE cu SUA.

În cadrul activităților de proiect, elevii au analizat mai multe studii de caz în care s-au identificat situații de discriminare. S-au analizat cauze și efecte, s-au propus posibile soluții și atitudini, s-au exprimat păreri personale. Ca produse ale activității, elevii au elaborat discursuri persuasive pentru apărarea victimelor în cazuri de discriminare. De asemenea, elevii au pregătit, în grupe transnaționale, întrebări ce au fost adresate europarlamentarilor.

Elevii români au avut ocazia să asiste și la o sesiune în plen a parlamentului și să discute cu  euro-deputatul USR Ramona Strugariu, care le-a răspuns la întrebări despre parcursul său profesional și care i-a încurajat să se implice in politică și în acțiuni de voluntariat pentru a-și pregăti un viitor așa cum și-l doresc.

Echipa de proiect, coordonată de Rosa Marrazzo, din Avelino, Italia, a schițat și planul de activități pentru următoarea mobilitate de proiect din Split, Croația, care va avea loc în martie 2020.

Bucurându-se de această bogată experiență ce a cuprins și vizitarea Catedralei “Notre Dame” de Strasbourg, Palatul Rohan sau Cartierul Petite France, elevii de la C.N. “Nicu Gane” au putut observa cum sticla, oțelul și formele rotunjit conturate și ranforsate ale clădirilor moderne, deși contrastează cu linia tradițională a caselor ridicate în stil elisabetan, dau sentimentul de încredere și satisfacție a noului, viguros și tânăr, care protejează tradiționalul, delicat și totodată rezistent, îmbinându-se într-o incitantă dizarmonie a contrariilor. Ei au revenit acasă conștienți de faptul că Romania, prin programul Erasmus+, are o foarte bună oportunitate de a cunoaște varietatea și bogăția civilizației europene.

BEATRICE OȘEAN

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 lună, 21 februarie 2020
 • de:
 • Ultima modificare: februarie 21, 2020 @ 11:38 am
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string rdQLXQ to the field below: