Vânzarea păsărilor în târgurile de animale din județul Suceava a fost interzisă, pentru a preveni apariția gripei aviare - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Vânzarea păsărilor în târgurile de animale din județul Suceava a fost interzisă, pentru a preveni apariția gripei aviare

De    •   Publicat acum 2 luni, 15 ianuarie 2020   •   Fara comentarii

Ieri la ora 20 s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava în videoconferință cu ministrul de interne Marcel Vela, pentru a se comunica solicitarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor de analiză a situației înregistrate la ferma de tip comercial din Seini, județul Maramureș, unde a fost diagnosticată gripa aviară la păsările staționate într-o hală a societății, precum și pentru dispunerea măsurilor de intervenție pentru izolarea focarului, prevenirea răspândirii virusului și monitorizarea zonelor cu potențial risc de apariție a acestuia.

Ca urmare a videoconferinței, prefectul de Suceava Alexandru Moldovan a convocat în această dimineață ședința Centrului Local pentru Combatere a Bolilor, pentru a se prezenta de  către autoritatea competentă – Direcția Sanitară Veterinară – măsurile de prevenție/intervenție necesare pentru gestionarea în condiții corespunzătoare a prevenirii introducerii si răspândirii virusului gripei aviare pe teritoriul județului Suceava.

Directorul DSV Suceava Dan Corneanu a prezentat planul  reactualizat de prevenire și combatere a influenței aviare, care constă în  măsuri de prevenire a apariției focarelor de influență aviară și de boala Newcastle, cu referire la interzicerea comercializării păsărilor în târgurile de animale; comunicarea efectivă între autoritățile sanitar- veterinare, practicienii veterinari și crescătorii de păsări; respectarea perioadei de carantină profilactică; verificarea respectării regulilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale de tip A de păsări din județ; controlul riguros al mișcărilor de păsări pe teritoriul județului; continuarea campaniilor de informare/avertizare destinate crescătorilor de păsări din toate sistemele de creștere și limitarea contactului păsărilor de curte cu păsările sălbatice.

Corneanu a precizat că virusul nu afectează oamenii, neexistând risc de îmbolnăvire, dar acesta poate avea un impact social din punct de vedere economic

Prefectul Moldovan a dispus activarea și implementarea Planului reactualizat  de prevenire a introducerii si răspândirii virusului influenței aviare (gripa aviară)  pe teritoriul județului Suceava.

“Pe teritoriul județului Suceava au fost instituite toate măsurile oportune menite să asigure cel mai scăzut risc posibil de pătrundere și răspândire a virusului pe teritoriul județului.

Directorul DSV este  responsabil pentru implementarea Planului de acțiune și are rolul de a raporta imediat și nemijlocit activitățile legate de evoluția și controlul bolii către Centrul Local de Combatere a Bolilor.

Totodată, Prefectura Suceava va menține o legătură permanentă cu instituția similară din județul Maramureș, pentru informarea operativă asupra evoluției, astfel încât să fie asigurată o reacție imediată a autorităților responsabile din județul Suceava”, arată un comunicat al Prefecturii.

 

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 luni, 15 ianuarie 2020
 • de:
 • Ultima modificare: ianuarie 15, 2020 @ 12:04 pm
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Vj0KR0 to the field below: