Colindând în Casa Artei Fălticenene - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Colindând în Casa Artei Fălticenene

De    •   Publicat acum 4 săptămâni, 28 decembrie 2019   •   Fara comentarii

Vineri, 27 decembrie 2019, când noaptea începea să se aşeze peste oraş, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni îşi deschidea porţile. Aştepta colindători.

Preotul Teodor Brădăţanu, amfitrionul evenimentului, ne îmbie să gustăm colinda tradiţională. Se ascultă în intimitatea căminului. Patriarhul ne primise în căminul său. Arta sa completa sublim vibratţile vocale, prin acustică. Nu ştiu cine îşi poate revendica întreaga contribuţie ori dacă ea trebuie împărţită, dar rezultatul este divin.

Construcţia „scenei” permite o revărsare de îngeri plutind. Corifei ai Crăciunului îşi împletesc aripile ningând versuri în acorduri celeste.

Au adus gustul copilăriei şi al timpurilor bunicilor glasurile inocente ale grupului „Balada”. Un crescendo pe care Maria Tanasă l-a ticluit anume pentru încălzirea inimilor audienţei. Şi inimile s-au încăzit…

Din Râşca, „Florile de măr” au răsunat în tonul maturităţii. Mihaela Grădinariu, singura voce feminină a grupului străpungea tonul baritonal al răzeşilor lui Ştefan cel Mare, completându-i armonia. „La poartă la Ştefan cel Mare” a fost debutul. Restul a fost sunetul străpungând gerul, în ton bărbătesc, cu zurgălăi şi tobe.

Apoi „Anastasia” a venit din Ucraina să aducă colindul prelucrat academic. Folclorul a căpatat nuanţe erudite, special ticluite pentru armonii corale. Din Ciudei, glas românesc şi sublim şlefuit, dirijat de  prof. Angela Velea, a purtat publicul în visare…

Apoi cu visul, în gând, cu aroma copilăriei în inimi, căldura căminului de acasă a răscolit alte amintiri…

GABRIEL TODICĂ

 

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 săptămâni, 28 decembrie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 28, 2019 @ 12:09 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string gP5EdP to the field below: