Salariile în învățământul preuniversitar sucevean, motiv de dispută. Prefectura: “Ministrul Anisie a dat asigurări că toate salariile vor fi plătite la termen, pe 13 decembrie” / Sindicat: “Problema nu a fost rezolvată” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Salariile în învățământul preuniversitar sucevean, motiv de dispută. Prefectura: “Ministrul Anisie a dat asigurări că toate salariile vor fi plătite la termen, pe 13 decembrie” / Sindicat: “Problema nu a fost rezolvată”

De    •   Publicat acum 1 lună, 11 decembrie 2019   •   Fara comentarii

Marți după-amiază prefectul de Suceava Alexandru Moldovan a fost sesizat de președintele Alianței Sindicatelor din Invățământ Suceava Giani Leonte asupra unei situații urgente referitoare la blocajul plăților drepturilor salariale cuvenite angajaților din învățământul preuniversitar.

În regim de urgență, Moldovan a constituit o celulă de criză alături de subprefectul Silvia Boliacu și șeful Serviciului Dezvoltare Economică, Servicii Publice si Tehnologia Informației Florin Sinescu.

A fost invitat inspectorul școlar general Gabriela Mihai pentru a aduce lămuriri cu privire la situația extremă cu care se confruntă Inspectoratul Școlar în ceea ce privește blocajul survenit în plata salariilor în învățământul preuniversitar.

Moldovan a solicitat un raport detaliat care să cuprindă descrierea situației limită înregistrate, cauzele care au generat-o și măsurile dispuse pentru soluționare de către conducerea IȘJ Suceava.

“În urma ședinței operative a rezultat că este blocat programul național EduSAL – platforma electronică la nivel național pentru plata drepturilor salariale –  pentru luna noiembrie, în cazul județului Suceava existând pericolul ca plățile pentru un număr considerabil de angajați din învățământul preuniversitar sucevean să nu poată fi efectuate la data de 13 decembrie  se menționează într-un comunicat al Prefecturii.

Moldovan a luat legătura cu ministrul Monica Anisie, solicitând analiza acestei situații urgente și identificarea unei soluții legale de deblocare a plăților pentru cei peste 10.000 angajați ai învățământului preuniversitar sucevean aflați în această situație.

Miercuri dimineață a fost organizată la sediul IȘJ Suceava o videoconferință la care au participat Anisie, directorul general Mihai Păunică din partea Ministerului Educației, conducerea IȘJ Suceava și prefectul Moldovan.

S-a detaliat că la nivelul IȘJ Suceava s-a procedat la suplimentarea personalului încadrat în învățământul preuniversitar cu 70 de norme, fără încadrarea în alocarea bugetară aprobată și fără avizul ministerului.

Anisie a dat asigurări că toate salariile angajaților din învățământul preuniversitar sucevean vor fi plătite la termen, adică în data de 13 decembrie  a precizat Moldovan.

La finalul videoconferinței au fost invitați și reprezentanții sindicatelor, cărora li s-a comunicat că situația a fost deblocată.

În schimb, azi, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava Giani Leonte a precizat într-un comunicat că la videoconferință ar fi trebuit să participe și reprezentanții ASI Suceava, însă la solicitarea ministrului Educației aceștia nu au fost acceptați din sală.

Pentru această lună, plata salariilor în județul nostru a fost condiționată de tăierea a 70 de norme, lucru solicitat de Minister fără niciun argument scris și în condițiile în care munca a fost efectuată.

Această manieră de lucru o considerăm incalificabilă.

Este inadmisibil să ceri tăierea unor norme la finalul primului semestru în condițiile în care acestea au fost aprobate la începutului anului școlar.

În urma videoconferinței de astăzi problema nu a fost rezolvată.

Faptul că s-au deblocat salariile în toate unitățile școlare mai puțin pentru ISJ Suceava nu e o soluție pentru că și activitatea personalului încadrat din ISJ Suceava a fost desfășurată conform Codului muncii care precizează că orice activitate trebuie remunerată.

În ceste condiții, ASI Suceava își rezervă dreptul pentru viitoare acțiuni”.

 

 

                                                                                         

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 lună, 11 decembrie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 11, 2019 @ 3:47 pm
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string RGuAOt to the field below: