DSP Suceava atrage atenția asupra fumatului: țigările omoară mai mult decat alcoolul, accidentele de circulație, drogurile, obezitatea și tentativele de sinucidere, toate la un loc - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

DSP Suceava atrage atenția asupra fumatului: țigările omoară mai mult decat alcoolul, accidentele de circulație, drogurile, obezitatea și tentativele de sinucidere, toate la un loc

De    •   Publicat acum 2 luni, 20 noiembrie 2019   •   Fara comentarii

Direcţia de Sănătate Publică Suceava, în colaborare cu furnizorii de servicii medicale și Primăriile cu asistență medicală comunitară, marchează Ziua naţională fără tutun,  pe 21 noiembrie.

Scopul este conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli / dizabilități / decese premature) generată de consumul de tutun și de a stimula modificări comportamentale și măsuri legislative specifice.

În România se înregistrează o prevalență semnificativă a consumului de tutun, peste 5 milioane şi jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic.

Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzeşte) şi al ţigărilor electronice se conturează ca o nouă ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, mai ales în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate al acestor produse (efecte hepatolitice observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încălzeşte, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS).

Cu toate măsurile remarcabile pe care România le-a luat pentru combaterea acestui flagel, între 2011 şi 2018 consumul de tutun în România a crescut cu 14,9 %, mai ales prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 ani.

Proporţia celor care au avut o tentativă de renunţare la fumat în ultimul an a suferit o scădere relativă semnificativă, comparativ cu 2011 (de 37 %), chiar dacă aproape 5 din 10 fumători (48,2 %) afirmă că vor să renunţe la acest obicei în viitor.

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie aproximativ 85 % dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar din România sunt fumători.

Fumatul omoară mai mult decat alcoolul, accidentele de circulație, drogurile, obezitatea, tentativele de sinucidere, toate la un loc.

 

 

 

BEATRICE OȘEAN

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 luni, 20 noiembrie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 20, 2019 @ 6:14 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string ZM32je to the field below: