Specie nouă în fauna României, un crustaceu de doi milimetri, descoperit în lacurile din Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Specie nouă în fauna României, un crustaceu de doi milimetri, descoperit în lacurile din Fălticeni

De    •   Publicat acum 2 luni, 10 octombrie 2019   •   2 comentarii

Specialiştii de la Societatea Ornitologică Română au făcut “cea mai mare mică descoperire din fauna României” în lacurile Fălticeni – o specie nouă de crustaceu microscopic, care nici măcar nu are denumire populară.

Biologul Eva Vancsa a prelevat probe din lacurile de la Fălticeni pentru a studia nevertebratele acvatice :  “Campania de prelevare de probe de la Fălticeni a avut loc în noiembrie 2018.

Atunci am colectat probe de nevertebrate acvatice pe toate luciurile de apă din proiect, pentru că nu lucrăm doar la Fălticeni, ci şi la Călăraşi, Techirghiol sau Gura Ialomiţei”.

După ce Vancsa a făcut această prelucrare în laborator, a apelat la un alt expert din proiect, Karina Battes, pentru a studia în amănunt copepodele prinse cu fileul.

“Am identificat câţiva zeci de indivizi din astfel de specii, când am dat peste doi masculi la care nu recunoşteam caracterele de identificare.

După ore întregi de căutări, am reuşit să identific specia şi, când am ajuns la Sinodiaptomus sarsi, mărturisesc că a fost o surpriză totală.

Nu doar specia, dar şi genul sunt noi pentru fauna de copepode calanoide a României, care număra înainte de această descoperire 24 de specii”  a spus Battes.

Cei doi biologi şi-au reluat căutările în următoarea campanie de teren, şi în iunie 2019 au luat noi probe din apa de la Fălticeni.

Acest micro-crustaceu, o specie nativă în estul Asiei, şi-a extins treptat arealul de distribuţie, din estul Chinei şi sud-estul Rusiei înspre vest până în Turcia şi Caucaz.

BEATRICE OȘEAN

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 luni, 10 octombrie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: octombrie 10, 2019 @ 4:42 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

2 comentarii

 1. Tudor spune:

  Crustaceii respectivi s-au dezvoltat de ani de zile in fermele piscicole de la Falticeni, chiar in numar impresionant.

 2. mobutusesekocucungbenduwazabanga spune:

  Felicitări sincere doamnei biolog Eva Vancsa pentru descoperire, dar dacă tagma domniei sale ar cerceta mai atent în zonă, ar descoperi fel de fel de nevertebrate, moluște, tîrîtoare, rîmătoare, nu mai vorbesc de paraziți (limbrici + oxiuri), ”faună” care se regăsește din belșug în partidele politice ale urbei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string jQcOfl to the field below: