Un fermier sucevean refuză să fie premiat de Daea: “Reglementările Ministerului Agriculturii au dus la pierderea subvențiilor, reducerea activității și imposibilitatea de a mai continua” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Un fermier sucevean refuză să fie premiat de Daea: “Reglementările Ministerului Agriculturii au dus la pierderea subvențiilor, reducerea activității și imposibilitatea de a mai continua”

De    •   Publicat acum 5 luni, 1 octombrie 2019   •   Fara comentarii

Președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, suceveanul Dumitru Grigorean, a lansat critici în serie la adresa ministrului PSD al Agriculturii Petrea Daea, care dorește să organizeze, pe 9 octombrie la Romexpo București, o premiere a fermierilor de succes.

Grigorean spune că a fost invitat la eveniment de către reprezentanții Direcției pentru Agricultură Suceava, dar că va declina invitația.

El deține o cooperativă agricolă cu un efectiv de 140 capete bovine și 150 hectare pășune.

”Nu pot să accept această nominalizare deoarece cooperativa a fost afectată, în ultimii ani, de anumite măsuri, acțiuni și reglementări ale Ministerului Agriculturii, care au dus la pierderea subvențiilor, limitarea/reducerea activității și imposibilitatea de a mai continua.

În 2015, din cauza obligației aberante de a trece animalele în proprietatea Cooperativei, am pierdut toată subvenția pentru vacile de carne.

În 2016, ca urmare a controlului APIA în teren, am pierdut toată subvenția pe terenul pășune, deoarece nu era “predominant iarbă”, conform reglementărilor în vigoare.

Acest control a avut loc în octombrie, deja căzuse prima zăpadă, iar la control s-a “descoperit” că nu era “jumătate+1” iarbă, la 1.800 metri altitudine.

Pășunea fiind în vecinătatea Rezervației Codrul Secular Giumalău, parte a Sitului Natura 2000, mi s-a interzis să construiesc sau chiar să repar drumul de acces, chiar dacă nu erau pe teritoriul acestuia.

Am fost amenințat/reclamat/hărțuit de niște “mari cercetători”, cu ajutorul silvicultorilor.

Ne confruntăm de câțiva ani cu probleme extrem de grave, din cauza atacurilor animalelor sălbatice (lupi și urși) și pagube însemnate produse de mistreți, fără ca cineva să ia vreo măsură de sprijin, deși am solicitat de nenumărate ori intervenția și sprijinul Ministerului.

A fost refuzată solicitarea de a modifica definiția pajiștilor, tocmai pentru a evita excluderile de la plată în urma controalelor, problema noastră fiind la toate pășunile din Zona Montană, în condițiile în care Regulamentul European 2393 permite acest lucru.

Aproape toți cei care ne verifică/controlează au o atitudine de-a dreptul dușmănoasă, chiar o satisfacție deosebită atunci când “taie”: “Lasă că ați luat bani destui”.

Acordarea pășunilor se face în continuare discreționar, “băieților deștepți”, nu de puține ori cei care concesionează terenurile nici nu le folosesc, subînchiriindu-le, ei rămânând “decât cu subvenția”.

De ceva vreme dialogul cu fermierii a devenit monolog, sau se organizează întâlniri “de fațadă”, fără să se țină cont de problemele și/sau propunerile noastre, chiar dacă am încercat de nenumărate ori să tragem semnale de alarmă”,  este mesajul lui Dumitru Grigorean.

 

SERGIU JIPA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 5 luni, 1 octombrie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: octombrie 1, 2019 @ 10:37 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string MowDQp to the field below: