Numeroase nereguli la transporturile cu lemn din zona Fălticeni. Doi pădurari de la Ocolul Silvic Râșca, amendați cu câte 5000 de lei - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Numeroase nereguli la transporturile cu lemn din zona Fălticeni. Doi pădurari de la Ocolul Silvic Râșca, amendați cu câte 5000 de lei

De    •   Publicat acum 5 luni, 21 septembrie 2019   •   Fara comentarii

Polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava au organizat, pe data de 18.09.2019, o acțiune punctuală pe raza județului pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării masei lemnoase. În urma controlului au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale conform Legii nr.171/2010, în cuantum de 37.000 lei pentru neregulile constatate pe linie de silvicultură,  și s-a confiscat cantitatea de 8,132 m.c. cherestea tivită de esență rășinoase în valoare de 5.200 lei.

Cele mai multe și mai importante abateri de la lege s-au descoperit în zona Fălticeni, unde nereguli au putut fi constatate și după încheierea controlului.

 

 • Pădurari de la Râșca amendați pentru nereguli 

Pe data de18.09.2019, în jurul orei 09.15, a fost oprit pentru control pe raza localității Vadu Moldovei, autoutilitara condusă de un bărbat de 34 de ani din comuna Cornu Luncii care transporta material lemnos. Întrucât existau suspiciuni cu privire la faptul că, bărbatul execută transporturi de material lemnos în mod repetat în baza aceluiași aviz de însoțire, echipa de control a efectuat verificări și a procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând un volum de 8,132 m.c. cherestea tivită de rășinoase fără documente legale. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 5.200 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Râșca.

Tot pe data de 18.09.2019, ora 08.20, echipa mixtă de control formată din polițiști și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava a constatat faptul că, un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Râșca a emis un  aviz de însoțire a materialului lemnos pentru cantitatea de 5,00 m.c. lemn de foc din specia fag, materialul lemnos nefiind marcat cu amprenta dispozitivului dreptunghiular. În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a lucrătorului silvic cu amendă în cuantum  de 5.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010.

În aceeași zi, jumătate de oră mai târziu, la ora 08.50, echipa de control a constatat faptul că, un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Râșca a emis un  aviz de însoțire  a materialului lemnos pentru cantitatea de 3,00 m.c. lemn de foc din specia fag, însă a încuviințat plecarea transportului fără a înscrie și codul online generat de aplicația informatică pe linie de silvicultură. În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a lucrătorului silvic cu amendă în cuantum  de 5.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010.

 

 

 • Neregulile au continuat și după încheierea controlului

După încheierea controlului din data de 18.09.2109, a doua zi, pe 19.09.2019, o  patrulă din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a oprit pentru control pe DN 15C din comuna Boroaia, ansamblul rutier cu semiremorcă condus de un bărbat din orașul Frasin care transporta material lemnos.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat  faptul că, materialul lemnos a fost încărcat de pe raza comunei Boroaia, iar în avizul de însoțire prezentat de conducătorul auto era consemnată o societate comercială din comuna Pătrăuți, motiv pentru care, ansamblul auto a fost condus la sediul Ocolului Silvic Fălticeni pentru continuarea cercetărilor.

Astfel, la 20.09.2019, polițiștii și specialiștii Gărzii Forestiere Suceava au procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând un volum total de 51,67 m.c. cherestea tivită de esență brad și nu 45,30 m.c. conform documentelor.

În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională cu amendă în cuantum de 6.000 de lei a societății comerciale din comuna Pătrăuți care a emis documentele, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010 și măsura complementară de confiscare a materialului lemnos transportat ilegal în valoare de 33.017 lei, ce a fost lăsat în custodie Ocolului Silvic Fălticeni.

 

Tot pe data de 19.09.2019, o  patrulă din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a oprit pentru control pe DJ 115A din comuna Râșca, autocamionul cu remorcă condus de un bărbat din municipiul Fălticeni, care transporta material lemnos.

Întrucât existau neconcordanțe între volumul de material lemnos transportat și cel din avizele de însoțire întocmite de Ocolul Silvic Râșca și prezentate pentru control de conducătorul auto, polițiștii au procedat la conducerea ansamblului auto la sediul silvic din localitate, pentru continuarea cercetărilor

Astfel, la 20.09.2019, polițiștii și specialiștii Gărzii Forestiere Suceava au procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând un volum total de 60,97 m.c. lemn rotund de esență brad, cu 15,97 m.c. în plus față de cantitatea înscrisă în documente.

În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională cu amendă în cuantum de 3.000 de lei a pădurarului din cadrul Ocolul Silvic Râșca care a emis documentele, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010 și măsura complementară de confiscare a materialului lemnos transportat în plus, în valoare de 5.617 lei, ce a fost lăsat în custodie personalului silvic.

Pe data de 20.09.2019, la ora 18.50, un echipaj din cadrul Poliției orașului Broșteni și a Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei a identificat parcată pe DC Cotîrgași din orașul Broșteni, autoutilitara cu remorcă condusă de un bărbat de 40 de ani din județul Neamț  care transporta material lemnos.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, transportul materialului lemnos s-a efectuat din alt loc decât cel corespunzător proveninței legale, respectiv a punctului de încărcare înscris pe avize, respectiv o societate comercială din județul Neamț.

Materialul lemnos transportat ilegal a fost inventariat de polițiști și reprezentantul Ocolului Silvic Crucea, rezultând cantitatea de 35,31 m.c. lemn rotund de esență rășinoase.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 3.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 10.596 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Crucea.

 

 

 

 

SORIN NICA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 5 luni, 21 septembrie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: septembrie 21, 2019 @ 4:20 pm
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string NVQD5D to the field below: