A început școala: 60% din unitățile de învățământ sucevene nu sunt autorizate sanitar, 266 clădiri nu dețin aviz de securitate la incendiu, manualele lipsesc - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

A început școala: 60% din unitățile de învățământ sucevene nu sunt autorizate sanitar, 266 clădiri nu dețin aviz de securitate la incendiu, manualele lipsesc

De    •   Publicat acum 2 luni, 9 septembrie 2019   •   Fara comentarii

 

111.284 preșcolari și școlari din județul Suceava au început azi un nou an școlar în 739 de unități (171 în mediul urban și 568 în mediul rural).

Promisiunile ultimelor Guverne PSD-ALDE s-au dovedit, în general, simple vorbe în vânt, datele furnizate de Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență fiind grăitoare.

Din cele 739 școli din județ, dețin autorizație sanitară 299, iar 440 nu sunt autorizate de Direcția de Sănătate Publică.

Majoritatea școlilor fără autorizație sanitară sunt în mediul rural, cele mai multe neîndeplinind reglementările privind dotările cu utilități (lipsă grupuri sanitare interioare, lipsă apă curentă, compoziția apei neconformă chimic/bacteriologic, număr insuficient de cabine).

În ceea ce privește autorizarea privind securitatea la incendiu, 90 de clădiri sunt autorizate și 266 neautorizate (din cele 356 care necesită autorizare), în timp ce 508 clădiri nu necesită aviz ISU.

Inspectoratul Școlar Suceava a anunțat că în 46% dintre școli s-au efectuat sau sunt în curs lucrări de reparații curente, în 19% s-au efectuat reabilitări și consolidări și în 11% lucrări de construcție/extinderi.

Ca urmare a diminuării numărului de preșcolari și școlari, în acest an au fost închise grădinițele cu program normal nr.3 Preutești, Petia – comuna Bunești, Botuș – comuna Fundu Moldovei și școala gimnazială Botuș.

Problema manualelor școlare continuă să rămână nerezolvată total în județul Suceava.

Potrivit ISJ, instituția a alocat 422.621 lei pentru clasele VIII–XII, în vederea completării stocurilor de manuale prin retipăriri, suma fiind defalcată pe școli, proporțional cu numărul de elevi.

Comenzile școlilor au fost centralizate de ISJ, care a încheiat contracte cu editurile.

“Școlile, în pofida recomandărilor noastre, comandă manuale ale unor edituri care s-au retras de pe piață, existând posibilitatea de a nu se cheltui întreaga sumă alocată – situație întâlnită și în acest an școlar”  a menționat conducerea ISJ Suceava.

Comenzile clasei a VII–a sunt în desfășurare, realizându-se începând cu luna iunie, pe măsură ce manualele au fost tipărite.

Până acum au fost recepționate manuale pentru clasele I-VII în valoare de 371.000 lei.

Inspectorul școlar general Gabriela Mihai declara, pe 4 septembrie, că  “avem manuale noi la clasa I, aprovizionarea s-a făcut în totalitate, iar pentru clasa a VII-a au ajuns manualele de limba franceză și limba latină, celelalte urmează să ajungă în următoarele două săptămâni”.

BEATRICE OȘEAN

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 luni, 9 septembrie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: septembrie 9, 2019 @ 8:25 am
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string yKWfhG to the field below: