Bilanț pesimist DSP și ISU: 60% din unitățile de învățământ sucevene nu sunt autorizate sanitar, iar 266 clădiri nu dețin aviz de securitate la incendiu - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Bilanț pesimist DSP și ISU: 60% din unitățile de învățământ sucevene nu sunt autorizate sanitar, iar 266 clădiri nu dețin aviz de securitate la incendiu

De    •   Publicat acum 6 luni, 4 septembrie 2019   •   Fara comentarii

*șefa Inspectoratului Școlar Gabriela Mihai speră într-o modificare legislativă care să mai relaxeze cerințele actuale

Șefa Inspectoratului Școlar Suceava Gabriela Mihai, instalată  recent de PSD în funcție, a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, situația autorizării unităților de învățământ la debutul anului școlar.

Din cele 739 școli din județ, dețin autorizație sanitară 299, iar 440 nu sunt autorizate de Direcția de Sănătate Publică.

Majoritatea școlilor fără autorizație sanitară sunt în mediul rural, cele mai multe neîndeplinind reglementările privind dotările cu utilități (lipsă grupuri sanitare interioare, lipsă apă curentă, compoziția apei neconformă chimic/bacteriologic, număr insuficient de cabine).

În ceea ce privește autorizarea privind securitatea la incendiu, 90 de clădiri sunt autorizate și 266 neautorizate (din cele 356 care necesită autorizare), în timp ce 508 clădiri nu necesită aviz ISU.

În cazul unor noi modificări legislative care ar putea apărea, din cele 266 clădiri neautorizate ar mai rămâne 136.

Gabriela Mihai a ținut să mai  îndulcească  lipsurile care se perpetuează în învățământul sucevean, spunând că  “suntem în situația de a aștepta o modificare legislativă pe care ne-a promis-o ministrul de Interne, astfel încât școlile care au avut lucrări de reabilitare să fie exceptate de la o nouă avizare ISU.

La autorizarea sanitară lucrurile par și mai de neatins câteodată, de exemplu există apă curentă la toaletă, dar nu este potabilă.

Nu știu dacă de acolo trebuie să așteptăm o modificare legislativă, dar nu am avut probleme cu epidemii.

Nu stăm bine în statistici, suntem pe penultimul loc la nivel național, dar școlile au făcut eforturi, există condiții bune de începere a anului școlar, nu există pericol iminent din punct de vedere ISU sau DSP.

E adevărat că anul școlar va începe în unele școli în condiții ușor mai grele, pentru că unele lucrări acum se termină, mai sunt lucruri de curățenie”.

În altă ordine de idei, Gabriela Mihai a anunțat că, din următorul an școlar, vor fi închise, din cauza scăderii numărului de preșcolari și școlari, grădinițele cu program normal nr.3 Preutești, Petia – comuna Bunești, Botuș – comuna Fundu Moldovei și școala gimnazială din Botuș.

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 luni, 4 septembrie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: septembrie 4, 2019 @ 8:24 pm
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string bBMbbG to the field below: