Harababura cablurilor îngropate pe șantierul noului terminal de pasageri al aeroportului Suceava crește valoarea lucrărilor - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Harababura cablurilor îngropate pe șantierul noului terminal de pasageri al aeroportului Suceava crește valoarea lucrărilor

De    •   Publicat acum 5 luni, 25 august 2019   •   Fara comentarii

*traseele instalațiilor de navigație ROMATSA și ale cablurilor de telefonie/CCTV nu figurau în proiectul tehnic

 

 

În ședința din 30 august, consilierii județeni suceveni vor aproba actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru noul terminal de pasageri care se construiește la aeroport.

Noua valoare va fi de 17.016.167 lei (aprox. 3,6 milioane euro), creșterea fiind determinată de lucrările suplimentare care nu figurau în proiect.

Până acum au fost încheiate toate contractele de prestări servicii și de execuție aferente, în timpul săpăturilor fiind identificate 30 de cabluri electrice și 3 fibre optice, în condițiile în care în documentațiile tehnice figurau doar 5 cabluri electrice și o fibră optică, care trebuiau deviate.

S-a constatat că traseul aferent iluminării platformei a fost executat pe o altă poziție față de cea din proiect, poziție care se suprapune cu amprenta terminalului, apărând necesitatea devierii a 5 cabluri.

Au mai fost identificate 12 cabluri suplimentare pe partea de est a viitorului terminal (aferente instalațiilor de navigație ale ROMATSA) și 11 cabluri suplimentare pe partea de vest (cabluri de telefonie și CCTV), cabluri despre a căror existență nu au fost informații la întocmirea proiectului tehnic și care trebuie deviate”, se menționează în adresa proiectantului – firma Geo Arc Otopeni.

Alte cheltuieli sunt generate de realizarea racordului electric al extinderii terminalului din uzina electrică nouă.

Mai întâi a fost vizată soluția de alimentare a consumatorilor din două transformatoare electrice, dar în urma restricțiilor impuse de Ministerul Fondurilor Europene, se va păstra schema actuală de distribuție, dar cu modificarea tabloului de joasă tensiune.

Toate aceste cheltuieli trebuie acoperite din capitolul  Diverse și neprevăzute,  al cărui deviz se va majora astfel de la 3,69% la 10%.

Lucrările la noul terminal de la aeroportul Suceava sunt executate de Societatea de Construcții Napoca, UTI Grup și Geo Arc.

Aspectele reclamate se referă la activitatea firmei Tehnic Asist Botoșani, care în perioada 2014-2015 a refăcut total pista,  căile de acces şi clădirea aerogării, a construit un nou turn de control și a montat un nou balizaj, valoarea contractului cu finanțare preponderent europeană fiind de 124 milioane lei ( aprox. 28 milioane euro la acea dată).

 

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 5 luni, 25 august 2019
 • de:
 • Ultima modificare: august 25, 2019 @ 9:44 pm
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string DfVjEh to the field below: