UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (137): Piața Nada Florilor din Fălticeni, două perspective - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (137): Piața Nada Florilor din Fălticeni, două perspective

De    •   Publicat acum 6 luni, 4 august 2019   •   Fara comentarii

Centrul nou al orașului Fălticeni era, în 1987, extrem de aerisit după amenajarea pieței Nada Florilor.  Clădirile vechi fuseseră demolate, iar gândirea urbanistică a conducerii comuniste a impus edificarea unei esplanade în apropierea magazinului universal.

Fotografia de sus a fost realizată din parcarea dinspre strada 7 Noiembrie, parcare destul de mică, dar suficientă pentru numărul redus de mașini particulare din acea vreme. Evident, Daciile erau la putere, în lipsa altor variante auto occidentale. În partea stângă a fost încadrat ceasul–simbol al orașului, realizat cu un an înainte de mai mulți salariați ai Filaturii sub comanda inginerului Dulgheriu, după un model german, iar pe centru fântâna arteziană și blocul cu uriașul magazin de mobilă la parter.

 

 

Apropo de ceasul cu planete, de atunci a mai primit o îmbunătățire: displayul electronic pe care se afișeaza ora, data și temperatura. Ridicarea magazinului și amenajarea pieței au dus la dispariția unei porțiuni din strada Ana Ipătescu, care făcea legătura între actualul gang și școala Mihail Sadoveanu.

În urmă cu 32 de ani, Didi Pavel a rămas în piața Nada Florilor, dar a schimbat unghiul, prinzând în cadru partea dinspre strada Republicii. Locul magazinelor înglobate în clădiri vechi a fost luat de piața pavată cu marmură, de stâlpii de iluminat cu model la modă atunci, de bănci și de rondurile cu trandafiri.

În partea dreaptă a fotografiei observăm construcția blocurilor dinspre strada Sucevei și locul gol pe care se va ridica, mai târziu, sediul Judecătoriei Fălticeni. Și mai remarcăm un lucru:  balcoanele blocurilor erau deschise, deoarece așa impunea o directivă a Partidului Comunist.

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Foto 1987 : DIDI PAVEL

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 luni, 4 august 2019
 • de:
 • Ultima modificare: august 4, 2019 @ 3:32 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 6Gedp4 to the field below: