Percheziții în județul Suceava după un furt de cărți valoroase din Londra. Prejudiciul este de 2 milioane lire sterline - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Percheziții în județul Suceava după un furt de cărți valoroase din Londra. Prejudiciul este de 2 milioane lire sterline

De    •   Publicat acum 5 luni, 26 iunie 2019   •   Fara comentarii

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale au efectuat 28 de percheziţii domiciliare în județele Iaşi, Neamţ, Suceava, Braşov, Bihor şi municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiuni de furt calificat.

Procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi furt calificat, fapte constând în aceea că membrii unui grup infracţional organizat constituit din cetăţeni români au săvârşit o infracţiune de furt calificat prin efracţie, în 2017 în Feltham, în apropiere de aeroportul Heathrow din Londra, în care au fost sustrase cărţi valoroase, respectiv aproximativ 260 de volume, prejudiciul estimat de autorităţile britanice fiind de circa 2.000.000 lire sterline, toate volumele fiind aduse în România în vederea valorificării.

Hoții au reuşit să evite sistemele de securitate, coborând prin tavan într-un depozit de profil, realizând pătrunderea de pe acoperiş, prin orificii de intrare în luminătoarele, coborând în rapel pe frânghii pentru a evita senzorii de mişcare.

Conform datelor obţinute ulterior, s-a stabilit că cel puţin 3 suspecţi au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut 4 găuri în acoperişul clădirii şi au coborât în rapel.

Timp de 4-5 ore suspecţii au scotocit în 4 paleţi, unul provenind din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetăţenie italiană şi un cetăţean german.

În depozit se mai afla un palet ce conţinea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de suspecţi pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei, transportate la autoturismul folosit de către autori.

În urma cercetărilor efectuate a rezultat că grupul infracţional organizat format din cetăţeni români, la care ulterior au aderat şi cetăţeni din străinătate, s-a constituit pe teritoriul României şi a acţionat în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, prin comiterea de numeroase infracţiuni contra patrimoniului, furturi calificate prin escaladare şi efracţie la diferite depozite de pe teritoriul Marii Britanii, în cadrul dosarului din România fiind investigate faptele reţinute în sarcina a 5 suspecţi de cetăţenie română.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Procurorii DIICOT-Structura centrală au dispus reţinerea a 4 inculpaţi care au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile.

Sprijinul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust, iar pe cale poliţienească de Europol.

SORIN NICA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 5 luni, 26 iunie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: iunie 26, 2019 @ 6:34 pm
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string AEk68f to the field below: