ITM Suceava atrage atenția asupra asigurării condițiilor de muncă în perioada caniculei - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

ITM Suceava atrage atenția asupra asigurării condițiilor de muncă în perioada caniculei

De    •   Publicat acum 7 luni, 20 iunie 2019   •   Fara comentarii

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava monitorizează modul în care angajatorii respectă măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, pentru protecţia salariaţilor.

în perioadele cu temperaturi ce depăşesc 37 grade Celsius sau temperaturi care, corelate cu condiţii de umiditate, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă și menţinerea stării de sănătate a angajaților : reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer, asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie și asigurarea de duşuri.

În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, următoarele măsuri : reducerea duratei zilei de lucru,eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru – până la ora 11 şi după ora 17 și întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Aceste măsuri vor fi stabilite dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.

Angajatorul are obligaţia de a lua următoarele măsuri pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi ridicate extreme : asigurarea examenului medical la angajare şi controlul medical periodic, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi ridicate extreme.

Sancţiunile contravenţionale sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei.

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 7 luni, 20 iunie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: iunie 20, 2019 @ 11:46 pm
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string gQdgSg to the field below: