Parteneriat între Asociația Fălticeni Cultural și Comunitatea Evreilor pentru organizarea Zilei Culturii Fălticenene la sinagoga mare - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Parteneriat între Asociația Fălticeni Cultural și Comunitatea Evreilor pentru organizarea Zilei Culturii Fălticenene la sinagoga mare

De    •   Publicat acum 4 luni, 7 iunie 2019   •   1 comentariu

 

Sâmbătă, 15 iunie 2019, la ora 18.00, va avea loc deschiderea oficială pentru marele public a Sinagogii Mari din Fălticeni pentru evenimente culturale de mare ținută.

Primul eveniment promovat va fi „ Ziua Culturii Fălticenene”, organizat de Asociația Fălticeni Cultural, în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România și Comunitatea Evreilor Fălticeni.

Ideea deschiderii sinagogii pentru publicul larg aparține preotului Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural, care își propune să organizeze în acest locaș de cult doar evenimente culturale de mare ținută. Proiectul nu s-ar fi cocretizat însă fără deschiderea reprezentanților comunității evreiești, care au înțeles nevoia de cultură și spiritualitate a comunității fălticenene.

Ultima sinagogă din Fălticeni are capacitatea de a primi aproximativ 400 de persoane și dispune de o acustică deosebită, care permite audiții pentru concerte de muzică clasică.

Gestul preotului Mihăilă și a reprezentanților evreilor scoate la iveală o parte importantă a istoriei locale, în care cele două comunități au conviețuit vreme îndelungată. Comunitatea evreilor din Fălticeni a fost una numeroasă până în perioada anilor ’50, când membrii ei au plecat masiv în Israel. Potrivit unei statistici pe care o regăsim în cartea lui Vasile Nistoreasa „Fălticeni repere în timp”, oraşul avea în anul 1886 o populaţie de 8.476 de locuitori, din care 3.018 români, 5.110 evrei, 11 lipoveni, 21 bulgari și 317 austrieci.

 

 

 • Zilele Culturii Fălticenene- spectacol extraordinar, concurs de recitare și expoziții

 

Evenimentul „Zilele Culturii Fălticenene” va debuta pe data de 15 iunie,  la ora 13.00, la Catedrala „Învierea Domnului” cu Slujba de pomenirea a Personalităților Fălticenene, la care va fi invitat ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, urmată la ora 14.00 de o depunere de coroane de flori la mormintele personalităților fălticenene.

 

Deschiderea Sinagogii Mari din Fălticeni pentru marele public va avea loc începând cu ora 18.00, cu un spectacol extraordinar la care vor participa Cvartetul Passione din București, Corul Marii Uniri din Iași și Grupul MOLDAVA de la Clubul Copiilor Fălticeni, coordonat de prof. Lenuța Rusu. De asemenea, se va desfășura un concurs de recitare din lirica română și universală, la care nu există limită de vârstă.

Tot la sinagogă vor fi organizate patru expoziții: Fălticeniul în viziunea caricaturistului Doru Axinte, Fălticeniul de altădată a colecționarului Manuel Dănilă, Expoziția pictorului Radu Bercea și Regina Maria – regina soldat.

 

 

SERGIU JIPA

sergiu@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 luni, 7 iunie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: iunie 7, 2019 @ 9:47 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. Ion spune:

  Da, primul titlu era mai bun. Mă gândesc că șefii evreilor s-au ofuscat după ce a apărut popa ortodox inaintea lor. Am văzut comentariul unuia pe Facebook care spunea că sinagoga era deschisa tot timpul, că ei cu asociatia lucrează, că nu bariere ci oameni deschiși. ..Vrajeala. Sa nu supere șefii. Nu ați înțeles nimic din venirea papei, inchisi la minte din Falceni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string D7VihJ to the field below: