Campanie de informare a DSP Suceava în legătură cu hipertensiunea arterială

 

Direcţia de Sănătate Publică Suceava, în colaborare cu rețeaua de medicină primară ( medici de familie, medici școlari, asistenți medicali comunitari și școlari ) și Primării organizează în perioada 17 – 24 mai, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la hipertensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială reprezintă o provocare globală de sănătate, dată fiind prevalența ridicată și comorbiditatea cardiovasculară și renală asociată, fiind principalul factor de risc pentru deces şi disabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

Se estimează că hipertensiunea arterială a fost responsabilă pentru 9,4 milioane decese în 2010.

În România a fost derulat în 2016 studiul SEPHAR III, care a relevat o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 45% în rândul populaţiei adulte.

Conform studiului, 80% dintre adulţii hipertensivi ştiau că suferă de această boală, în timp ce restul au fost diagnosticaţi cu ocazia studiului.

Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 români cu hipertensiune arterială nu este conștient de această condiție, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate.

Este îmbucurător însă faptul că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială şi au fost diagnosticate, precum şi al celor aflate sub tratament şi sub control terapeutic, creşte de la an la an.

Cu acest prilej, DSP promovează sloganul “Cunoaște-ți valorile presiunii arteriale!” și materialele informative propuse de Liga Mondială şi Societatea Internaţională pentru Hipertensiune.

 

 

 

 

SERGIU JIPA

reporter@ziaruldepenet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string e71HfB to the field below: