Ambasadorul Elveției a contabilizat la Suceava două proiecte pe energie verde: “Astăzi Suceava este mult mai verde decât era acum 10 ani” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Ambasadorul Elveției a contabilizat la Suceava două proiecte pe energie verde: “Astăzi Suceava este mult mai verde decât era acum 10 ani”

De    •   Publicat acum 1 an, 7 mai 2019   •   Fara comentarii

*primarul Lungu s-a arătat convins că “Suceava este oraș verde, cu poluare zero”

*primele 5 autobuze electrice pot circula prin oraș, dar fără să transporte călători

 

 

Primarul de Suceava Ion Lungu a organizat azi o conferință de presă alături de ambasadorul Elveției Arthur Mattli cu prilejul finalizării a două proiecte pe fonduri elvețiene : management eficient al iluminatului public ( valoare 6.731.149 franci elvețieni, grant elvețian 5.238.108 franci elvețieni ) și de vehicule electrice pentru o municipalitate verde ( 2.773.161 franci elvețieni / grant 2.039.100 franci elvețieni ).

La ședință au fost prezenți, printre alții, Hugo Bruggmann – șeful contribuției pentru extinderea și coeziunea Uniunii Europene și Sirma Caraman – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, dar a absentat, deși era anunțat de organizatori, subsecretarul de stat în același minister, suceveanul Cristian Șologon.

Modernizarea sistemului de iluminat a însemnat montarea a 4.311 cutii conexiune, 38 dispozitive zonale, 4.311 dispozitive locale și a unui sistem de telemanagement.

În ceea ce privește  proiectul de vehicule electrice, au fost instalate 14 stații de încărcare standard, 14 de încărcare rapidă, un dispecerat, au fost achiziționate 5 autobuze de mici dimensiuni, 11 autoturisme electrice, 2 furgonete electrice, o automăturătoare, o autocisternă și 10 biciclete.

Declarații la conferința de presă :

Ion Lungu :  “Sper că am dovedit deopotrivă părții elvețiene și Guvernului că banii din aceste fonduri elvețiene au fost cheltuiți cum trebuie la Suceava. Proiectul a adus o calitate a iluminatului public, am primit complimente de genul  dle. primar, ne-ați pus nocturnă la poartă,  eu zic că se vede foarte bine. Lucrul cel mai important e că s-a redus foarte mult factura la iluminat public și, la fel, de important, s-au redus emisiile de dioxid de carbon. Am pus bazele transportului electric în municipiul Suceava, suntem primul oraș în România care a avut montată infrastructura pentru transport electric, care a cumpărat mașini electrice, biciclete electrice și primele 5 autobuze de capacitate mică electrice. Consumurile de combustibil sunt mai mici de 7 ori la autoturismul electric față de unul clasic. Suceava este oraș verde, green city, cu poluare zero. Cele 5 autobuze au numere roșii, pot circula prin oraș, dar nu pot să transporte călători. Următorul proiect pe fonduri elvețiene ar fi tot în transportul electric, pe zona metropolitană”.

 

 

Arthur Mattli :  “Astăzi Suceava este mult mai verde decât era acum 10 ani, astăzi Suceava are politică verde, calitatea aerului s-a îmbunătățit, am învățat cum să implementăm cu succes proiecte. Eficiența folosirii energiei verzi a crescut, datorită acestui parteneriat Suceava este un model de urmat la nivel național. Întrebarea este cum ducem la un nivel superior această colaborare”.

Lungu a înmânat 6 diplome de excelență ( 3 pentru partea elvețiană și 3 pentru cea română ) pentru contribuțiile aduse la implementarea acestor programe de finanțare.

La finalul întâlnirii, participanții au coborât în parcarea Primăriei, pentru a vedea autobuzele, vehiculele și bicicletele electrice achiziționate de municipalitate cu bani elvețieni.

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 7 mai 2019
 • de:
 • Ultima modificare: mai 7, 2019 @ 4:24 pm
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string jkrfg9 to the field below: