Judecătoria Suceava s-a pronunțat în dosarul tăierilor ilegale de lemn din zona Preutești. Condamnări doar cu suspendare, prescripții și achitări după patru ani de la percheziții și arestări - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Judecătoria Suceava s-a pronunțat în dosarul tăierilor ilegale de lemn din zona Preutești. Condamnări doar cu suspendare, prescripții și achitări după patru ani de la percheziții și arestări

De    •   Publicat acum 5 luni, 4 mai 2019   •   Fara comentarii

Ieri, 03 aprilie a.c., Judecătoria Suceava s-a pronunțat în dosarul tăierilor ilegale de lemn din localitatea Huși, comuna Preutești, în care  moștenitorul baronesei Wanda Cihoski, Ciprian – Ștefan Cihoski, este acuzat că a tăiat ilegal arbori de pe terenul său cu ajutorul unor angajați ai Ocolului Silvic Fălticeni.

Cazul a pornit de la mai multe sesizări depuse de șoferul Ocolului Silvic, Vasile Pîslaru,  încă din anul 2012, dar abia în pe data de 4 februarie 2015 lucrurile s-au pus în mișcare. Mai exact, procurorii însoțiți de peste 50 de poliţişti suceveni şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava au efectuat 12 percheziții la mai multe adrese și locații din zona Fălticeni, printre care sediul Primăriei Preutești, dat fiind faptul Cihoski era la acel moment consilierul personal al primarului PSD Ion Vasiliu, și la sediul Ocolului Silvic Fălticeni. De asemenea, au fost percheziționate 11 vehicule aparţinând suspecţilor. Au fost emise 7 autorizaţii de percheziţie şi au fost puse în aplicare 7 mandate de aducere, fiind vizaţi şi funcţionari din cadrul Ocolului silvic Fălticeni şi cantoanelor silvice arondate, bănuiţi de săvârşirea mai multor infracţiuni de tăiere ilegală de arbori, abuz în serviciu, infracţiuni de fals, precum şi infracţiuni asociate regimului silvic.

 

 

 

 

 • Principala acuzație din care rezulta prejudiciul, eliminată de judecători

După patru ani, ieri judecătorii suceveni au stabilit că principala acuzație din care rezulta și prejudiciul de 1.000.000 de lei invocat de procurori, aceea de “tăiere fără drept de arbori în formă continuată”.

Cu toate acestea, s-au dat și condamnări, doar cu suspendare e adevărat, achitări și au intervenit prescripții.

Sentința Judecătoriei Suceava nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

 

 

 • Condamnări cu suspendare pentru un prejudiciu care nu există

După ce a fost achitat pentru tăiere ilegală de lemn în formă continuată la fel ca toți cei din dosar, Ciprian – Ștefan Cihoski a fost totuși condamnat pentru complicitate la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendarea și o perioadă de încercare de 2 ani și 6 luni.

Costică Nicolaevici, pădurar,  despre care polițiștii spuneau că l-a ajutat pe Cihoski să vândă lemnele, a fost condamnat la 9 luni cu suspendarea pedepsei comiterea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată.

 

Fostul șef al Ocolului Silvic Fălticeni, Constantin Brana Nistor a primit o condamnare la 1 ani și jumătate cu suspendare și o perioadă de încercare de 2 ani și jumătate pentru fals intelectual în formă continuată.

Petru Marişca, pădurar, a primit o condamnare de 1 ani și 3 luni cu suspendare și perioadă de oîncercare de 2 ani și jumătate, pentru complicitate la fals intelectual în formă continuată.

Cezar Ungureanu, inginer silvic, a primt 1 an și 8 luni cu suspedare și o perioadă de încercare de 2 ani și jumătate pentru fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.

Aceeași condamnare a primit și tehnicianul silvic Lucian Pîslaru, dar pentru săvârșirea a două infracțiuni – fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.

Mihai Dorin Roșca a primit 9 luni cu suspendare(prin contopirea a două pedepse de 9 luni și 6 luni) și o perioadă de încercare de 2 ani și 9 luni pentru fals intelectual în formă continuată.

În cazul inginerului silvic Cezar Pavăl și a Ioanei Mioara Pescariu – Miron a intevenit prescripția, iar inginerul Remus Lazăr a fost achitat.

 

 

* Ce fapte invocau procurorii  în 2015: tăieri ilegale, procese verbale false și marcări penale de arbori

Din cercetările efectuate de poliţişti sub îndrumarea procurorului, s-a constatat că în perioada 2010 – 2014 Ciprian CIHOSKI, din comuna Preuteşti, consilier al primarului de Preutești, Ion VASILIU, a hotărât să vândă ilegal materialul lemnos rezultat în urma exploatării fără drept a arborilor de pe o suprafaţă de circa 170 hectare vegetaţie forestieră, teren pe care l-a moştenit de la mama sa adoptivă, contesa Wanda Chihoski.
Suprafaţa de pădure era situată pe raza administrativ – teritorială a comunei Preuteşti, iar paza pădurii era asigurată în acea perioadă de Costică NICOLAIEVICI şi M. Petru, ambii având funcţia de pădurari în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni.
În luna septembrie 2009, fără ca proprietarul Ciprian CIHOSKI să fi făcut vreo solicitare de marcare arbori , Constantin BRANA NISTOR, în calitate de şef al Ocolului Silvic Fălticeni, a emis în mod ilegal o delegaţie de marcare, în baza căreia Lucian PÎSLARU– în calitate de tehnician silvic în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, împreună cu N. Alin, P. Gheorghe, P. Ion şi V. Costel au procedat la marcarea unui număr de 1.121 arbori.
Ulterior, şeful ocolului silvic a emis şi o autorizaţie de exploatare către o societate de profil, deşi cunoştea că materialul lemnos urma să fie exploatat de Ciprian CIHOSKI şi N. Costică. De asemenea, au fost întocmite procese – verbale în fals prin care se consemna, contrar realităţii, că anumite partide de exploatare au fost redate către o societate de exploatare de profil.
Ulterior în luna februarie 2010, a fost aplicat acelaşi mecanism infracţional , constituindu-se parcele de exploatare şi marcându-se alţi 833 de arbori , realizându-se procese verbale în fals şi emiţându-se autorizaţii către societăţi comerciale de profil, deşi se cunoştea că exploatarea va fi realizată în fapt de Ciprian CIHOSKI şi N. Costică.
Prin aceeaşi metodă, în baza unor înţelegeri privind punerea în executare a rezoluţiilor infracţionale, prin întocmirea de acte în fals şi atribuirea fără drept a unor parcele de pădure spre exploatare, cu încălcarea prevederilor legale incidente în domeniu, în perioada 2011 – 201 2 au fost marcaţi şi exploataţi peste 3000 de arbori, în anul 2013, peste 1000 de arbori, iar în anul 2014, un număr de 1002 arbori.
Pentru exploatarea ilegală a masei lemnoase, în perioada 2009 – 2014, mecanismul infracţional a fost pus în aplicare de 16 ori.
După exploatarea ilegală, materialul lemnos rezultat a fost valorificat prin vânzare de Ciprian CIHOSKI şi Costică NICOLAIEVICI.
Prin activitatea ilicită au fost tăiaţi ilegal şi ulterior valorificaţi peste 2000 metri cubi material lemnos.

 

 

 

 SORIN NICA

reporter@ziaruldepenet.ro

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 5 luni, 4 mai 2019
 • de:
 • Ultima modificare: mai 8, 2019 @ 10:29 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string FZDQeb to the field below: