Pimen, critic în Pastorala de Paști: ”Astăzi trăim ca într-un turn babel, turn care se va sfârși ca și cel menționat în cartea Vechiului Testament” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Pimen, critic în Pastorala de Paști: ”Astăzi trăim ca într-un turn babel, turn care se va sfârși ca și cel menționat în cartea Vechiului Testament”

De    •   Publicat acum 1 an, 21 aprilie 2019   •   1 comentariu

În Pastorala de Paști, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților Pimen se referă și la satele noastre, care în sezonul de primăvară devin, în noaptea de Paști, mici colțuri de rai”.

El face o paralelă cu fostul regim politic: În timpul regimului comunist, satul era pe punctul de a dispărea, sub motivația că în felul acesta se câștigă mai mult teren pentru agricultură, prin demolarea locuințelor și a curților gospodăriei.

Era o faptă criminală distrugerea, dispariția celulei de bază a societății noastre românești”,  după care revine în prezent, cu altă problemă:  În zilele noastre, satul este din nou amenințat cu dispariția prin plecarea oamenilor în alte țări, pentru a câștiga mai lesne o bucată de pâine și un ban pentru cei rămași acasă.

Consecința acestei situații este distrugerea familiei și pustiirea, dispariția satului.

În timpul regimului comunist s-a luat pământul țăranului, dar țăranul a rămas mai departe în sat.

În vremurile de acum, trăind în comunitatea europeană, pământurile muncite de țărani au fost date în mâinile, în proprietatea străinilor, iar mica producție a țăranului nu are loc pe piață datorită produselor venite din afara țării, produsele acestea fiind chimizate până la gradul de otrăvire, care, consumate, aduc îmbolnăviri și chiar scurtarea vieții”.

Spre finalul Pastoralei, Pimen ajunge să critice indirect drepturile omului garantate de Comunitatea Europeană:  Cunoaștem cu toții câtă lepădare de Dumnezeu este promovată astăzi sub masca unei libertăți fără margini sub titlul „drepturile omului”.

Astăzi trăim ca într-un „turn babel”, turn care se va sfârși ca și cel menționat în cartea Vechiului Testament”.

În perioada comunistă, Pimen ( 90 ani, pe numele adevărat Vasile Zainea ) a făcut studii de specializare la Universitatea Koln ( 1976 – 1977 ), tot în 1977 a activat în cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe române din SUA și Canada, iar în perioada 1978 – 1979 a făcut parte din reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim.

În conformitate cu Vechiul Testament, turnul babel era dedicat unei religii false, cu scopul de a aduce faima constructorilor lui.  Pentru a-i pedepsi pe cei care păcătuiau, Dumnezeu le-a încurcat limbile și i-a împrăștiat pe tot Pământul.

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 21 aprilie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: aprilie 21, 2019 @ 10:25 am
 • Sub: Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With:

1 comentariu

 1. Melinte spune:

  Completare…in perioada comunista, Pimen era un secrataraa la Mitropolia Moldovei si printre altele ” dadea cu ciocul ” la Securitate. Adica un informator, care acum acuza fostul regim si in acelasi timp manipuleaza cu nerusinare pe aceleasi subiecte…UE, mancare otravita, pamanturi ” date” strainilor. Hai sictir!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Z2SIvB to the field below: