Coman încearcă să îngroape scandalul WC-ului de 50.000 de euro cu vorbe. Opoziția doarme la umbra făcută de tandemul de șefi Tofan – Moroșanu. Drept la replică transmis de Primăria Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Coman încearcă să îngroape scandalul WC-ului de 50.000 de euro cu vorbe. Opoziția doarme la umbra făcută de tandemul de șefi Tofan – Moroșanu. Drept la replică transmis de Primăria Fălticeni

De    •   Publicat acum 10 luni, 15 aprilie 2019   •   4 comentarii

Primarul Cătălin Coman vrea să închidă gura presei și să acopere scandalul WC-ului public cu un drept la replică în care aruncă vina pe presa rea care spune un fapt care se întâmplă: în municipiul Fălticeni se face o investiție intitulată pompos grup sanitar în piața civică Nada Florilor și care costă 50.000 de euro. Păi dacă atâta costă toaleta, ce să scriem? Că este mai ieftin? Că primarul este băiat bun și face? Să închidem ochii la hotărârile de consiliu, la contractele din SEAP?

Tehnica aruncării vinei pe ziariști a folosit-o și când, în cadrul ședinței Consiliului Local, a fost acuzat de un cetățean din localitate că a luat șpagă.  Pentru domnul Coman sau pentru vuvuzeaua care îi scrie comunicările publice, hotărârile de consiliu și site-ul de achiziții publice nu reprezintă surse demne de încredere, și ne îndrumă să ne facem articolele pe baza a ceea ce spune domnia sa.

Probabil domnul Coman este obișnuit cu ficușii care îi bat la ușă pentru reclamă sau cu Vuvuzel-comunicatorul care doarme pe preșul său cu chitanțierul în mână și scrie așa cum îi place domniei sale. Ziarul de pe Net nu va opri anchetele și va publica în continuare informațiile pe care le consideră importante pentru cititorii săi, chiar dacă asta nu convine politicienilor, indiferent de partid.

 

 

Opoziția doarme la umbra făcută de tandemul de șefi Tofan – Moroșanu.

Dacă tot am adus vorba despre politicieni, ar fi oportun și chiar necesar de precizat că cei doi consilieri locali PNL, despre care presupunem că formează opoziția la Fălticeni în deliberativ, au tăcut mâlc și nu au întrebat nimic despre WC-ul de 50.000 de euro. Dacă la primarul Coman putem înțelege de ce își apără acțiunile cu agresivitate, nu același lucru îl putem spune despre opoziție, care doarme în papuci. Sunt convins că ordinul primit de consilieri de la cuplul de șefi ai PNL Vasile Tofan – Gabriel Moroșanu a fost să nu aducă vorba despre acest subiect, de parcă cei doi ar fi știut că edilul PSD va vorbi singur pe tema aceasta. Și, cu toate că l-au auzit pe primar spunând în esență că WC-ul nu costă 50.000 de euro dar de fapt totuși atâta face dacă pui și dotarea și TVA-ul și utilitățile, și apa la muncitori scumpită de ordonanța lăcomiei (de parcă cineva când face acasă un WC-u, scoate TVA-ul și dotările!), au tăcut în continuare și nu au spus nimic. Au trecut peste subiect chiar dacă toată presa, nu doar ZdpN, a contesta valoarea. De noaptea minții, dar politicienii vechi ca V.Tofan și G. Moroșanu așa au învățat să apere cetățeanul din 2016 încoace: printr-o complicitate mai mult sau mai puțin voită.

Și, în final, chiar dacă primarul Cătălin Coman nu respectă Ziarul de pe Net și nu ne răspunde solicitărilor oficiale de informații publice așa cum spune legea și ar trebui să ignorăm și noi, pe bună dreptate, comunicările domniei sale sau ale vuvuzelei, vom publica totuși dreptul domniei sale la replică.

Să mai spunem că, în ședința CL Fălticeni, Cătălin Coman a încercat să ne convingă de faptul că „licitația publică” și “cumpărarea directă” este unul și același lucru! Cum să răspunzi la așa ceva când este suficient să știi ce înseamnă una și alta din DEX, nu din procedurile achizițiilor publice? Pe consilierii PSD căzuți în admirație îi pot înțelege, e primarul lor, dar tu, opoziție, cum să înghiți gălușca și să taci la așa ceva?

 

O minciună de vuvuzea

În finalul dreptului la replică, primarul spune că este ținta unei campanii de denigrare și nu înțelege de ce dăm acum despre toaletă când lucrarea a fost atribuită anul trecut. Altă minciună:  Ziarul de pe Net a scris anul trecut, în 2018, de cinci ori despre WC-ul public și dovedim cu munca noastră, nu cu povești suflate prin vuvuzea – mai jos articolele din 2018.  Cum poți să lași vuvuzeaua să mintă în halul acesta, Cătălin Coman?

 

WC public de 30.000 euro în piața Nada Florilor Fălticeni

WC public în apropierea Catedralei din Fălticeni

Consiliul Local Fălticeni a retras Arhiepiscopiei  91 metri pătrați de teren pentru amenajarea WC –ului public în piața Nada Florilor

Crește nota de plată a WC –ului public din centrul Fălticeniului: 47.500 euro

RISIPĂ DE LA BUGET. WC –ul public din centrul Fălticeniului a ajuns la valoarea de 47.000 euro

 

SERGIU JIPA

sergiu@ziaruldepenet.ro

 

 

 

Drept la replică transmis de Primăria Fălticeni

 

În virtutea corectei informări a opiniei publice, față de articolele lansate în spațiul online pe pagina web www.ziaruldepenet.ro, articole care au ca subiect construirea grupului sanitar din Piața “Nada Florilor”, vă solicit următorul drept la replică:

 

În continuare, site-ul dumneavoastră continuă să dezinformeze, să transmită în spațiul public informații trunchiate, scoase din context, cu scopul de a induce în eroare opinia publică.

Site-ul www.ziaruldepenet.ro minte cititorii atunci când afirmă că atribuirea contractului de lucrări s-a făcut prin cumpărare directă, dând de înțeles că acest lucru s-a întâmplat peste noapte.

Această afirmație arată că nu există măcar o minimă documentare în privința legislației și a procedurilor de atribuire a contractelor în sistemul public de achiziții.

Site-ul dumneavoastră face afirmația că “anunțul de cumpărare directă” a fost publicat în SEAP pe data de 06.09.2019, la ora 15.37, iar a doua zi, la ora 09.03, Primăria Fălticeni acceptase oferta.

Aceasta este o informație scoasă din context, menită să manipuleze cititorii, pentru că “uitați” să precizați care a fost derularea etapelor premergătoare acceptării ofertei câștigătoare.

Pentru atribuirea contractului de lucrări au existat două proceduri în sistemul electronic de achiziții. Prima publicare a anunțului de publicitate, conform prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice, s-a făcut pe data de 02.07.2018, ora 12.20. Anunțul ADV 1021621 a fost postat în sistem până pe data 10.07.2018. Anunțul a fost public, timp de 8 zile, pentru toate firmele de construcții interesate din România și nu numai. Nu s-a înscris însă nimeni la licitație.

În această situație, conform legislației în vigoare, s-a recurs la actualizarea devizului de lucrări, ceea ce s-a făcut prin Hotărârea Consiliului Local 115/30.07.2018.

A urmat a doua publicare a anunțului de publicitate în sistemul de achiziții publice, anunțul ADV 1030194, pe data de 21.08.2018, ora 10.34, care a rămas în sistem timp de 7 zile, până pe data de 28.08.2018, data limită pentru depunerea ofertelor. La fel, putea să oferteze orice constructor interesat din România.

De această dată s-a depus o singură ofertă, care a îndeplinit condițiile legale, acceptată de Primăria Fălticeni.

Dacă lucrarea ar fi fost supraevaluată, așa cum lasă site-ul dumneavoastră să se înțeleagă, de ce în cele 7 zile, cât anunțul a fost la dispoziția tuturor firmelor de construcții din România, nu au fost interesate și alte societăți să obțină acest contract?

Tot procedura legală spune că, după ce îi este acceptată oferta, ofertantul trebuia să o publice în catalogul SEAP, de unde a fost cumpărată ulterior de Primăria Fălticeni.

 

S-a încheiat ulterior contractul 20587 din 7.09.2018, în condiţiile legii, contract care curpinde: Proiectul tehnic, cu detalii de execuţie, documentaţia DATC, verificare proiect, audit energetic – 13.350 lei (fără TVA); Asistenţă tehnică din partea proiectantului – 1630 lei (fără TVA); Studiu Geotehnic – 840 lei (fără TVA); Branşament apă – 6.720 lei (fără TVA); Racord canalizare – 24.360 lei (fără TVA); Construcţii + instalaţii 108.200 lei (fără TVA).

Din total 108.200 lei construcţii + dotări, doar construcţia costă 95.812 lei, adică 20.171 Euro.  Restul sunt cheltuieli stabilite de legislaţia naţională, actualizată conform OUG 114/2018 (13.478, 47 lei).

Capitolul “Cheltuieli diverse şi neprevăzute” nu este o invenție a Primăriei Fălticeni, este o practică în derularea proiectelor, inclusiv în cazul proiectelor cu finanțare europeană și nu numai. Faptul că există la acest capitol o prevedere de 12.880 lei, nu înseamnă că acești bani vor fi automat chetuiți. Acest capitol nici măcar nu a fost ofertat și rămâne la dispoziția bugetului Primăriei Fălticeni.

 

Persoanele care administrează site-ul www.ziaruldepenet.ro amestecă, cu tendință, ori din cauza necunoașterii legislației, toate cifrele cuprinse în deviz, pentru a prezenta publicului o realitate deformată în privința derulării contractului de lucrări pentru grupul sanitar din Piața “Nada Florilor”, o investiție mai mult decât necesară și cerută de ani de zile de fălticeneni.

În ceea ce mă privește, îmi mențin toate afirmațiile făcute pe pagina mea de socializare. Mă întreb însă, cărui scop servește această campanie denigratoare, acum înaintea alegerilor europarlamentare, în condițiile în care inițierea proiectului pentru construirea grupului sanitar, cu aprobarea Consiliului Local Fălticeni, și achiziția contractului de lucrări, au fost etape care s-au derulat în vara anului 2018?

Prof. Gheorghe Cătălin Coman – Primarul municipiului Fălticeni

 

 

 

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 10 luni, 15 aprilie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: aprilie 15, 2019 @ 9:19 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

4 comentarii

 1. arhivistul spune:

  O fi dormind opoziția politică la Fălticeni, dar mai adormit e cetățeanul cititor de ZdpN. Citește, dar nu tot, că e obositor, nu comentează ca să nu cumva să ghicească stanienii cine e în spatele nickname-ului, și tot așa, din patru în patru ani!

 2. realitateafalticeneana spune:

  HOPA,HOPA……joaca dascalu cu popa.
  sau mai bine spus…………………………………………………………………….
  cum aranjeaza Stan cu Flutur zonele de influenta din judet.

 3. Ionnelu spune:

  Coman vorbește la disperare ca s-a aflat de Liviu în ziare și gata.Buda costă 50.000 de euro și nu știe cum sa închidă gura siteurilor e târziu. Obiectiv a scris al doilea articol.Semn rău Stan îi vrea capul.

 4. Gelu spune:

  Domnul primar weceu de la primarie are tva? Dar dotări zici ca are?Ca nu stai în aer ca ioghinu.Cum dracu nu are tva weceu lui Liviu ca eu fac numai la weceuri cu tva. Nu mă k… la negru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string sOZz6w to the field below: