UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (128): Reconstrucția Fălticeniului - vedere spre magazinul Nada Florilor - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (128): Reconstrucția Fălticeniului – vedere spre magazinul Nada Florilor

De    •   Publicat acum 8 luni, 8 aprilie 2019   •   1 comentariu

Edificarea noului centru al orașului Fălticeni, la începutul anilor ’80, este surprinsă pe strada Ana Ipătescu, în fotografia de mai sus. În stânga se observă o parte din școala generală nr. 3, cum se numea atunci, actuala Mihail Sadoveanu, inaugurată în 1970. Vizavi de școală, înghesuite unele în altele, case părăginite, care dădeau aproape în stradă.  Aceste clădiri insalubre aveau să dispară, lăsând locul blocurilor, pieței centrale și unui spațiu verde pe care acum tronează catedrala.

Magazinul universal din fundal, o mândrie a regimului comunist, a fost deschis în 1985 cu o afluență de cumpărători care nu poate fi comparată cu nimic în zilele de astăzi, nici măcar cu super-ofertele la hipermarketuri. Milițienii ajutați de ciobănești germani au format mai multe cordoane de ordine la intrarea în magazin, după ce puhoiul de lume blocase complet strada. Până seara, mărfurile au fost vândute în cea mai mare parte, așa încât a fost solicitată refacerea stocurilor, lucru care s-a întâmplat, dar în timp.

Și un element inedit: bărbatul de lângă mașină, care discută cu alți localnici, este primarul Costică Arteni. Probabil încerca să-i lămurească pe oameni de necesitatea demolării caselor vechi și de mutarea în apartamentele construite pe 7 Noiembrie și pe Republicii. Oricum, cale de întors nu mai era !

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Foto 1 : DIDI PAVEL

    Print       Email
 • Publicat: acum 8 luni, 8 aprilie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: aprilie 8, 2019 @ 7:25 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , ,

1 comentariu

 1. arhivistul spune:

  Primarul Arteni discuta cu angajați ai primăriei. Bărbatul aflat în stînga imaginii este Costică Cîrjă, tehnician la urbanism. Apropo de magazinul ‘Universal’, Ceaușescu permitea construirea acestui tip de magazin doar în municipiile reședință de județ, ceea ce nu (mai) era cazul Fălticeniului. Aceeași restricție se aplica și în cazul blocurilor ‘Turn’. Ambele construcții au fost înălțate la Fălticeni pentru că Arteni avea intrare la unul din puternicii epocii, Emil Bobu, dar și, ca o compensație, pentru că faptul că în oraș urma să se construiască o uzină chimică care folosea cianuri în procesul de producție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string d9A7nb to the field below: