UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (125): Casa Iorgandopol din Fălticeni, fostă autogară - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (125): Casa Iorgandopol din Fălticeni, fostă autogară

De    •   Publicat acum 9 luni, 23 februarie 2019   •   Fara comentarii

Piața 23 August (actuala Mihail Sadoveanu) din Fălticeni avea, în urmă cu jumătate de veac, o altă configurare și era străjuită de clădiri care astăzi nu mai există, la baza străzii Maior Ioan.

Între Maior Ioan și cimitirul ostașilor sovietici trona o clădire dichisită, cu etaj și turnuleț în partea din spate, numită casa Iorgandopol, după numele fostului proprietar – avocatul Dimitrie Iorgandopol. Acolo a funcționat, o perioadă, autogara orașului, cu o sală de așteptare cu ferestre mari, care stârnește și acum amintiri celor care au trăit acele vremuri.  Pentră că, să nu uităm, pe atunci neexistând atâtea autoturisme, transportul se făcea cu autobuze.

Modernizarea pieței a adus nu numai lărgirea străzii Maior Ioan, ci și dispariția străzii înguste de lângă cimitir, care s-a transformat în spațiu verde.  Pe o parte a locului casei Iorgandopol a fost amplasată, în 1979, statuia lui Sadoveanu, operă a sculptorului Ion Irimescu.

Privită din spate în perioada demolării, casa Iorgandopol avea un turnuleț altădată, fără îndoială, cochet.  Geamurile sparte, pereții scorojiți și acoperișul lipsă erau semne clare că zona urma să fie dezafectată.  În apropierea casei se observă un chioșc de colectare a sticlelor și borcanelor, cu marfa așezată frumos în geam.  În extremitatea dreaptă a fotografiei vedem, în plan secund, fântâna arteziană din piață și noul sediu al Oficiului PTTR ( Poștă Telefon Telegraf Radio ).

 

 

 

Sistematizarea urbană va închide definitiv străduța dintre casa Iorgandopol și cimitirul sovietic, acolo fiind amenajat un scuar.  Tocmai de aceea fotografia actuală cu greu pare a avea un înțeles, dar configurarea străzilor era atunci alta.  Fălticeniul actual este, în unele zone, total diferit de cel de acum jumătate de veac, iar peste alți 50 ani cine știe cum va arăta…

 

 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Foto 1, 3 : MARINEL DĂNILĂ

    Print       Email
 • Publicat: acum 9 luni, 23 februarie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: iunie 16, 2019 @ 2:56 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string XdbToi to the field below: