Două firme din Bogdănești, amendate cu aproape 200.00 euro de Consiliul Concurenței pentru trucarea unei licitații cu lemn fasonat - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Două firme din Bogdănești, amendate cu aproape 200.00 euro de Consiliul Concurenței pentru trucarea unei licitații cu lemn fasonat

De    •   Publicat acum 7 luni, 24 ianuarie 2019   •   Fara comentarii

*firmele și-au recunoscut vina și au beneficiat de o reducerea a sancțiunilor cu 15%

 

 

Sancțiuni drastice pentru trei firme din județul Suceava și Neamț, acuzate de inspectorii Consiliului Concurenței că au trucat o licitație derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat.   Este vorba despre firma nemțeană Forestar S.A. Tarcău și Nico Paul S.R.L și Saniral S.R.L., ambele din comuna suceveană Bogdănești.

Firmele au fost sancționate cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro), după ce în urma unei investigaţii declanşate la sfârşitul anului 2016, Autoritatea de Concurență a constatat că Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL au stabilit preţurile ofertelor cu care au participat la licitația în plic închis pentru 94 de loturi de lemn fasonat.

“Licitația publică în plic închis este tipul de licitație pe parcursul căreia părțile participante trebuie să păstreze confidenţialitatea prețului oferit pentru bunul licitat. Prin realizarea acestei înţelegeri, cele trei companii nu şi-au mai stabilit independent comportamentul în cadrul licitaţiei, eliminând concurenţa dintre ele”, precizează reprezentanții Consiliului Concurenței.

Amenzile au fost aplicate astfel: Forestar SA Tarcău (Neamț)1.439.069 lei (aproximativ 309.477 euro); Nico – Paul SRL Bogdănești (Suceava) 410.696 lei (aproximativ 88.322 euro); Saniral SRL Bogdănești (Suceava) 465.313 lei (aproximativ 100.067 euro).
Toate cele 3 companii au recunoscut participarea la fapta anticoncurențială și au beneficiat de reducerea cu 15% din nivelul de bază al amenzii.

“Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze Autoritatea de Concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor. Reamintim că Autoritatea de Concurenţă are în derulare o investigaţie privind posibile înţelegeri între companii active pe piaţa prelucrării lemnului în vederea împărţirii pieţei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile Silvice Alba şi Hunedoara. În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate  la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger Romania SRL, Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebeş SA, Silva Logistic Services SRL, Alredia SRL şi Lacul Codrilor SRL.
De asemenea, Autoritatea de Concurenţă a finalizat, în 2017, o anchetă sectorială pe piaţa primară a lemnului și a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei în acest domeniu, care au şi fost preluate în reglementările din domeniu. Astfel, autoritatea de concurenţă a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii. De asemenea, cu privire la modalitatea de selectare de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, a partizilor care vor fi recoltate tot de către aceasta, Consiliul Concurenţei recomandă că aceasta ar trebui să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne distincte”, au mai precizat inspectorii Autorității de Concurență.

Ziarul de pe Net a anunțat în urmă cu doi ani că cele două firme din Bogdănești sunt cercetate de Consiliul Concurenței pentru practici anticoncurențiale.

Două societăți din Bogdănești, suspectate de înțelegeri neconcurențiale pentru a câștiga licitațiile organizate de Romsilva

 

 

SORIN NICA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 7 luni, 24 ianuarie 2019
 • de:
 • Ultima modificare: ianuarie 24, 2019 @ 6:56 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string aBzz2p to the field below: