VIDEO  /  O nouă tradiție în Bucovina: Ștefan cel Mare a deschis parada festivalului obiceiurilor de iarnă de la Suceava

Festivalul obiceiurilor de iarnă a scos, azi, de-a lungul bulevardului 1 Mai din Suceava și pe esplanada centrală, mii de persoane venite să vadă urătorii în costume tradiționale.

Au participat formații din localitățile județului, din Ucraina și Republica Moldova care au parcurs traseul de la Direcția Agricolă până pe esplanada centrală.

În timpul paradei traficul rutier a fost blocat spre centru, iar în sens invers s-a circulat bară la bară.

Alaiul a fost deschis de buciumași, tradiționalul plug tras de doi boi și de voievodul Ștefan cel Mare ( actorul Marius Rogojinschi din Botoșani ) alături de alți călăreți.

Afluența trupelor a fost menținută de polițiști și polițiști locali, care i-au grăbit pe urători să meargă în pas mai alert, pentru a bloca cât mai puțin timp circulația rutieră.

Printre cetele de urători și muzicanţi atenția a fost atrasă de jocurile căiuților, caprelor și urșilor, dar și de personajele baba, moşneagul, doctorul și preotul.

Formaţiile au trecut prin fața Muzeului de Istorie și s-au oprit în fața Palatului Administrativ, unde au prezentat scurte momente ( inclusiv voievodul Ștefan cel Mare ) șefului Consiliului Județean Gheorghe Flutur, partenerei lui de viață – solista populară Ana Ilca Mureșan, primarului Ion Lungu și altor persoane cu funcții din Primărie și CJ.

Grupurile de urători s-au îndreptat apoi spre esplanada Casei Culturii, unde era pregătită scena.

O parte a spectacolelor a fost transmisă live de  Favorit TV,  care a adus la Suceava un car de transmisiuni.

În piața centrală din Suceava se desfășoară și Târgul de Crăciun, cu zeci de căsuțe care vând produse alimentare, băuturi, produse artizanale.

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string q04ve4 to the field below: