Război pentru Observatorul Astronomic Suceava, în urma controlului ANAF: consilierii județeni PSD nu au fost de acord cu transferul administrării de la Universitate către Muzeul Bucovinei - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Război pentru Observatorul Astronomic Suceava, în urma controlului ANAF: consilierii județeni PSD nu au fost de acord cu transferul administrării de la Universitate către Muzeul Bucovinei

De    •   Publicat acum 1 an, 20 decembrie 2018   •   Fara comentarii

Consilierii județeni PSD Suceava nu au fost de acord, azi, cu preluarea administrării Observatorului Astronomic de către Muzeul Bucovinei de la Universitatea Ștefan cel Mare.

Luna trecută, în urma controlului Finanțelor Publice, Muzeul Bucovinei a fost certificat ca în termen de 60 zile (până pe 14 ianuarie 2019) să recupereze Observatorul Astronomic, proprietate publică a județului.

În 2008, observatorul astronomic a trecut din administrarea Consiliului Județean în administrarea Muzeului Bucovinei și apoi în administrarea USV.

Dezbaterile de azi au fost tensionate, în sală aflându-se managerul Muzeului Bucovinei Emil Ursu și prorectorii USV Adrian Graur și Mihai Dimian.

Chiar la începutul dezbaterilor, șeful CJ Gheorghe Flutur ( PNL ) a spus că  “doresc să menținem și să intensificăm parteneriatul cu universitatea, dar controlul ANAF a stabilit că bunurile patrimoniului muzeului au fost transmise printr-o hotărâre din 2008 fără bază legală în administrarea universității.  Am adresat o scrisoare universității ca până în 14 decembrie să ne facă o propunere de parteneriat între muzeu și universitate, ca ei să-și desfășoare în continuare activitățile acolo. Rămân susținătorul să găsim soluția corectă și legală. Scrisoarea dvs. nu are o propunere pentru un parteneriat, pentru o soluție de moment”,  idei pe care le-a repetat de-a lungul ședinței, avansând și varianta unei hotărâri de Guvern în acest sens.

Ursu a menționat că  “ANAF a atras atenția că avem probleme cu patrimoniul, soluția nu cred că este decât una.  Nu era treaba mea să contest actul de control ANAF”.

Replica a venit din partea lui Dimian, care a detaliat articole de lege :  “Am cerut părerea unor specialiști în drept administrativ și ei au spus că lucrurile nu stau chiar așa.  Există un interes public, observatorul astronomic și-a dezvoltat activitatea, a oferit oportunități în educație și cercetare. E o potențială eroare pe care vrem s-o îndreptăm cu altă eroare”.

Secretarul județului Petru Tanasă a fost succint : “Raportul de control îndeplinește condițiile legale, trebuie să-l punem în aplicare. În ceea ce privește interesul public, interesul nostru este să reîntregim patrimoniul județului. Restul putem discuta de un parteneriat de colaborare, de asociere”.

Graur a intervenit cu  “sper să nu ajungem în instanță”, Tanasă revenind cu  “județul este proprietarul și proprietarul hotărăște”.

Au urmat alte luări la cuvânt care au făcut apel la calm și analiză lucidă, după care s-a trecut la vot, rezultatul fiind 19 pentru ( toți liberalii prezenți ), 1 împotrivă și 15 abțineri, pentru a trece proiectul având nevoie de două treimi.

 

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 20 decembrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 20, 2018 @ 7:21 pm
 • Sub: Reportaje, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string QGLNBk to the field below: