Șapte primari au semnat acordul cadrul al asociației “Moldova se dezvoltă” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Șapte primari au semnat acordul cadrul al asociației “Moldova se dezvoltă”

De    •   Publicat acum 1 an, 17 decembrie 2018   •   Fara comentarii

Astăzi, șase primari PNL (Ion Lungu – Suceava, Cătălin Flutur – Botoșani, Dragoș Chitic – Piatra Neamț, Mihai Negură – Câmpulung Moldovenesc, Ilie Boncheș – Vatra Dornei,  Lucian Micu – Roman) și unul independent (Mihai Chirica – Iași) au semnat, la Primăria Suceava, acordul cadru de înființare a asociației“Moldova se dezvoltă”.

Șeful PNL și al Consiliului Județean Suceava Gheorge Flutur a fost maestru de ceremonii  din umbră  la întâlnirea de dinainte de conferința de presă, dar nu a participat la întâlnirea cu ziariștii.

Primarii s-au grăbit să precizeze că demersul nu are nicio legătură cu înființarea “Alianței Vestului” și că în cadrul asociației sunt bineveniți toți primari din municipiile Moldovei.

Ei au menționat că împreună își doresc să atragă cât mai multe fonduri naționale și europene.

La semnarea acordului, primarii s-au arătat foarte cucernici, folosind expresii de genul  “așa să ne ajute Dumnezeu !”, “cu Doamne ajută !”, “să dea Dumnezeu să se îndeplinească !”  și  “cu bunul Dumnezeu înainte !”

ZdpN  prezintă o selecție din declarații, unele mustind de demagogie, în ordinea luărilor de cuvânt :

Lungu  “Nu avem autostradă care să lege Moldova de Ardeal și București, avem o mare problemă, Moldova este condamnată la subdezvoltare.  La asociație pot adera și alte Primării care doresc acest lucru. Până la sfârșitul primului trimestru 2019 vom avea structura juridică de tip asociație intercomunitară pentru a fi parteneri de dialog și negociere. Cei care și-au exprimat dorința de a veni, au venit, nu am trimis scrisoare la fiecare, oricine poate să adere, este o asociere de tip deschis”.

Chirica  “E un moment istoric, faptul că am rămas atâta vreme în sărăcie avea o acoperire politică foarte evidentă. Vrem să nu mai fim săraci, să ne luăm soarta în mână, nu avem orgolii, singurul nostru orgoliu este populația pe care o reprezentăm. Nu vrem să uităm în spatele frontului pe niciunul dintre primarii acestei regiuni, toți sunt la fel de importanți.  Sunt discuții și cu alți primari, chiar și din PSD sau ce ar deriva de acolo, nu avem niciun fel de orgoliu.  Dacă nu ne va asculta Europa, ne vom asculta noi, dacă nu ne va ajuta Guvernul, ne vom ajuta noi, dacă se va încerca desființarea prin lege a acestor structuri, vom interveni tot noi, avem toate căile necesare într-o Uniune Europeană”.

Flutur  “Fiecare am sperat în capacitatea statului de a dezvolta aceste proiecte, din păcate am rămas foarte în urmă, în pericol de a pierde bani europeni. Ne-a ajuns cuțitul la os, poate să fie ca un strigăt de disperare. Avem pârghii, avem specialiști și, în primul rând, avem voință.  Nu avem locuri de muncă pentru că nu vin investitori pentru că suntem izolați.  De acum ne așezăm la lucru, n-o să vină rezultatele foarte repede”.

Chitic :  “Sper că într-un interval rezonabil de timp vom reduce decalajul față de regiunile din vestul țării, dar mai ales față de Uniunea Europeană.  Împreună putem fi o forță puternică, o voce ascultată.  Este nevoie de o descentralizare reală, de mutarea deciziei de la nivel central la nivel local”.

Negură  “Prin acest acord invităm și primari care conduc stațiuni turistice de nivel național, interesul nostru este să atragem cât mai multe fonduri”.

Micu :  “Municipii mai mari și mai mici am reușit să ne așezăm la aceeași masă, fiecare ne putem mândri cu lucrurile pe care le-am realizat.  Dacă nu reușim să le legăm printr-o infrastructură adecvată, aceste lucruri rămân izolate și nu pot ajunge ca și destinație din cauza traficului îngreunat”.

Boncheș  “Sunt onorat să fiu aici, alături de asemenea bărbați, am început săptămâna cu dreptul”.

 

 

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 17 decembrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 17, 2018 @ 10:20 pm
 • Sub: Reportaje, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string JbPi1C to the field below: