VIITORUL DE ASTĂZI: Orașe spațiale, subterane sau plutitoare - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

VIITORUL DE ASTĂZI: Orașe spațiale, subterane sau plutitoare

De    •   Publicat acum 6 luni, 16 decembrie 2018   •   Fara comentarii

Almanahul  Scînteia  din 1984 prezenta viziunile privind alcătuirea orașelor, determinate de creșterea populației planetei, viziuni ”care își au motivarea într-o multitudine de factori sociali, economici, tehnologici.  Populația în anul 2000 va spori la 6,3 miliarde oameni, din care circa 60 % vor locui în orașe”.

Ideea principală era folosirea tridimensională a spațiului, adică edificarea unui oraș asemeni unui imobil, un oraș cu mai multe niveluri.  Se presupunea că suprafețele supraetajate vor fi destinate activităților pur umane ( de locuit, viață publică, divertisment, circulația pietonilor ), în timp ce nivelul inferior ar fi fost ocupat de circulația vehiculelor, producție și aprovizionare.

”Un Paris spațial, construit deasupra celui existent, ar permite o creștere a populației metropolei cu 150 %, iar un cartier spațial în New York ar permite înființarea unui nou pol comercial al orașului” scrie autorul articolului.

Alt proiect pentru dezvoltarea urbană putea fi sub forma unor mari piramide, cu un catarg uriaș care să susțină prin cabluri planșeele.  O machetă preciza chiar că ”blocurile unite la vârf acoperă o rețea de autostrăzi”.

Viziunile futuriste continuau, în 1984, cu varianta orașului cibernetic “tip turn” cu o înălțime de 1.500 metri, dotat cu zone de locuit și spații comerciale alimentate de panouri solare.

Orașele ”în formă de X” și orașele ”tip pâlnie” erau alte două variante avute în vedere de specialiștii vremii pentru a demonstra dezvoltarea puternică pe care o va lua urbanismul în secolul XXI.

 

Trecând la previzibila viață cotidiană de sub pământ, urbanismul subteran era considerat  ”ideal în regiunile în care intemperiile și variațiile de temperatură sunt extreme – la tropice, în regiunile polare și în zonele deșertice”.  Și era prezentată, ca exemplu, realizarea în 1963, a unui vast centru comercial sub străzile întortocheate din Osaka.

Nici orașele plutitoare nu erau trecute cu vederea, mai ales că  ”greutatea lor ar neutraliza forța vânturilor, valurilor și furtunilor”,  fiind prezentat proiectul unui asemenea oraș care ar putea găzdui 1 milion de oameni pe o structură plutitoare de 3 kilometri lungime, înălțată pe 200 de etaje.

Pentru toate aceste proiecte era nevoie de noi materiale de construcție, iar previziunile se îndreptau spre aluminiu, cupru, titan și mase plastice.  Concluzia optimistă a articolului apărut în urmă cu 34 ani era că  ”pas cu pas, cutezanța umană înaintează, desenându-și viitorul”.

 

 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Foto : Almanah Scînteia

    Print       Email
 • Publicat: acum 6 luni, 16 decembrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 16, 2018 @ 6:51 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Mqhsqz to the field below: