În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și prevenirii răspândirii pestei porcine africane, Direcția Sanitar Veterinară Suceava atrage atenția asupra respectării unor reguli de bază.
Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic fiind efectuat de către proprietarii animalelor în locaţiile stabilite şi special amenajate de DSV.
Sacrificarea porcilor se realizează în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine.
Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar.
Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor, care se pot îmbolnăvi de trichineloză.
Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare până la efectuarea examenului trichineloscopic si comunicarea rezultatului.
Direcţia Sanitară Veterinară Suceava asigură examinarea trichineloscopică la toate punctele de lucru din județ inclusiv în zilele de sâmbătă si duminică.
DAN PASCARU