Fălticeniul s-a îmbogățit cu doi cetățeni de onoare de Centenar: regretatul arhitect Crișan Victor Popescu și artistul plastic Gabrel Baban - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Fălticeniul s-a îmbogățit cu doi cetățeni de onoare de Centenar: regretatul arhitect Crișan Victor Popescu și artistul plastic Gabrel Baban

De    •   Publicat acum 1 an, 1 decembrie 2018   •   Fara comentarii

Astăzi, la ora 10.30, consilierii locali fălticeneni s-au întâlnit într-o ședință solemnă pentru a marca momentul Centenarului prin recunoașterea valorii și meritelor a doi fălticeneni prin acordarea titlului de cetățean de onoare. Este vorba despre arhitectul Crișan Victor Popescu (post-mortem) și despre artistul plastic Gabrel Baban.

La ceremonie au participat exclusiv oficialități aparținând partidului de guvernământ, în frunte cu prefectul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi, președintele organizației județene PSD Suceava senatorul Ioan Stan, senatorul PSD Virginel Iordache și deputatul PSD Alexandru Rădulescu. Lista ar fi trebuit întregită de deputata Maricela Cobuz, care însă nu a mai ajuns.

Cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria arhitectului Crișan Victor Popescu, care a plecat în lumea celor drepți în prima jumătate a lunii noiembrie.

După discursurile politicienilor prezenți a urmat votarea proiectului de hotărâre privind acordarea celor două titluri, iar primul căruia i s-a înmânat titlul a fost profesorul și artistul Gabrel Baban, care a primit cu bucurie distincția oferită de comunitatea fălticeneană.

“Mulțumesc tuturor pentru onoranta distincție de cetățean de onoare, vă mulțumesc din suflet pentru că ați votat în unanimitate pentru obținerea acestui titlu și sunt convins că voi avea puterea să continui activitatea mea, atât cea didactică, într-o mai mică măsură, dar mai ales cea artistică căreia m-am dedicat în întregime din tinerețe până acum”, a spus profesorul Gabrel Baban.

 

Titlul de cetățean de onoare al arhitectului Crișan Victor Popescu a fost înmânat de primarul Coman fiicei acestuia, Alba Popescu, care a fost vizibil emoționată:

“Este un moment pe care, credeți-mă, nu am dorit să îl petrec astăzi. Mi-aș fi dorit enorm de mult ca tatăl meu să se bucure de acest moment nu doar de sus, de această onoare. Vă mărturisesc că a fost proiectul său de suflet acest memorial al eroilor și acest altar al eroilor, care este un prim pas memorialului. Îi mulțumesc domnului primar pentru susținearea pe care a acordat-o și promit să mă ocup și să continui visul tatălui meu prin mijloacele pe care le am la dispoziție, prin puterea mea de persuasiune, și  sunt convinsă că Fălticeniul va redeveni la un moment dat ceea ce a fost cândva, o capitală, dacă nu de facto și de iure, o capitală culturală a acestui capăt de Românie”.

De la București, fiica arhitectului Crișan Popescu, a venit însoțită de prieteni apropiați ai tatălui său, care au evocat în discursul lor personalitatea arhitectului: generalul (r)Mhai Mărgarit, fostul șef al Direcției Generale de Informații a Armatei (originar din Suceava), contraamiralul de flotilă Cristea Cucoșel, prof. Niculina Berceanu, realizator de emisiuni la TVR, profesorul universitar doctor comandor Jipa Rotaru, amiralul Constantin Rusu, președintele Asociației Liga Navală și a Clubului Amiralilor, comisarul șef  Valentin Simion, ginerele arhitectului.

 

 

 

SERGIU JIPA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 1 decembrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 1, 2018 @ 3:22 pm
 • Sub: Reportaje, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 8Qs8Fe to the field below: