Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, 94 de ani de existență - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, 94 de ani de existență

De    •   Publicat acum 2 ani, 25 noiembrie 2018   •   Fara comentarii

“La ceas aniversar, avem bucuria de a sărbători 94 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Pe aceste meleaguri cu așezări străvechi, asupra cărora timpul parcă și-a încremenit amprenta, se înalță o fortăreață a științei și a culturii, între zidurile căreia se aud, în cadență, ecourile pașilor zecilor de promoții de absolvenți.

Suntem convinși că, de-a lungul scenariului vieții absolvenților, cetatea cu infinite chipuri a constituit o etapă marcantă. O piatră de temelie pentru ceea ce va însemna mai târziu cariera de ofițer al Armatei Române.

Colegiul de astăzi se ivește asemenea unui oștean greu încercat: născut la Cernăuți, consolidat prin eforturi titanice, condamnat la neființă timp de 8 ani, cunoscând numeroase peregrinări, renăscut din propria-i cenușă și găsindu-și, în final, împlinirea destinului pe tărâmurile câmpulungene”, a transmis Georgiana Lupu, responsabil Informare și Relații Publice în cadrul colegiului.

Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” duce mai departe tradiția liceului militar de la Cernăuți, înființat în anul 1924, prin Înalt Decret al regelui Ferdinand.

Perioada 1924-1945 a fost o perioadă de mari eforturi, din partea cadrelor didactice și militare. Consecințele acestor eforturi au fost vizibile: s-a înregistrat o creștere numerică a efectivelor, a spațiilor și a dotărilor.

În perioada 1940-1945 instituția cunoaște etapa cea mai dificilă, s-a impus mutarea acesteia de la Cernăuți la Roman, Târgoviște, Câmpulung Muscel, înapoi la Cernăuți, Timișoara și Pitești. La finalul acestei perioade de pribegie, liceului i-a fost anulată existența pentru o perioadă de 8 ani.

“Astăzi, în an centenar, ne regăsim în spaţiul care din anul 1956 a fost martor al atâtor generaţii, care a stat la temelia formării lor ca militari de seamă ai acestei țări. Cu toţii recunoaştem rolul esenţial pe care Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” l-a avut şi îl are pentru viitorul fiecăruia în parte. De aici, peste 11500 de absolvenţi şi-au luat zborul spre desăvârşirea carierei militare, vegheaţi de spiritul lui Ştefan cel Mare.

Nu trebuie să uităm faptul că istoria colegiului s-a conturat prin reușita absolvenților, prin reuşita acestora în carieră, prin proiectele educative care conferă, dincolo de timp, calitate umană și înaltă ținută generațiilor de ştefănişti. Prin urmare, colegiul a devenit de-a lungul anilor un reper de valoare pe scena învățământului românesc datorită rezultatelor obținute. Astăzi, 25 noiembrie 2018, este despre elevii colegiului, despre dascăli și cadre militare care și-au împletit destinele cu această instituție de prestigiu! La mulți ani spirit ștefănist! La mulți ani Colegiului  Național Militar „ȘTEFAN CEL MARE”!”, a mai spus Georgiana Lupu.

 

 

SORIN NICA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 25 noiembrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 25, 2018 @ 2:34 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string UrZNPT to the field below: