Grigore Ilisei sărbătorit la împlinirea vârstei de 75 ani: "Oamenii şi locurile ne-au chemat magnetic spre ţinutul acesta al Fălticeniului" - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Grigore Ilisei sărbătorit la împlinirea vârstei de 75 ani: “Oamenii şi locurile ne-au chemat magnetic spre ţinutul acesta al Fălticeniului”

De    •   Publicat acum 1 an, 24 noiembrie 2018   •   Fara comentarii

Grigore Ilisei a revenit la Fălticeni, în această săptămână, pe data de 20 noiembrie, ziua în care a împlinit 75 de ani, pentru a sărbători alături de familie și prieteni, în ambientul plăcut al Muzeului de Artă “Ion Irimescu”. Ca de fiecare dată când revine în orașul copilăriei, publicistul, scriitorul și omul de televiziune și radio a avut alături un număr însemnat de fălticeneni, care au dorit să fie martorii lansării trilogiei romaneşti Palimpseste regăsite.  Este vorba despre trei romane apărute tot în luna noiembrie, la editura Junimea din Iaşi, frumos ilustrate de pictorul Călin Alupei: a doua ediție a romanului Pasaj de raţe sălbatice, a doua ediție a volumului Între linii” și ediția princeps a volumului Dincolo şi dincoace de linii.

“Cuvintele lui Grigore Ilisei sunt ca mierea care curge de pe acoperişul unei biserici. Fiind fecior de preot, trăind într-un mediu parohial și clerical, Grigore a avut acces la cărţi vechi, cu viniete, cu litera iniţială împodobită, cu sunetele  limbii puse într-o altă consonanţă decât limba modernă. Versuirea lui, pentru că este un om poetic nu numai un prozator veritabil, vine din frumuseţea cuvintelor de odinioară dar şi dintr-un discurs impecabil pe care îl are Grigore Ilisei atunci când vernisează o expoziţie sau prefaţează un volum de artă”, a spus poetul bucovinean pr. Constantin Hrehor.

Alături de Grigore Ilisei a fost și scriitoarea Mihaela Grădinariu, cea care a scris prefața volumului Dincolo şi dincoace de linii. Ea a mărturisit că l-a avut profesor pe Ilisei, fără ca acesta să știe, prin intermediul emisiunilor radio și de televiziune, dar și prin cărțile sale pe care le-a citit și recitit, fascinată de lumea zugrăvită.

“Aceste trei cărţi pe care le vedeţi în faţa dumneavoastră nu sunt altceva decât o carte a facerii, a desfacerii, sau a refacerii unui întreg neam. Mărturisesc că la primă  lectură le-am mâncat, le-am devorat, le-am absorbit, sau ele m-au absorbit pe mine pentru că în momentul în care intri într-o rezonanţă cu o scriitură se stabileşte o legătură care nu va putea fi ruptă niciodată, ci dimpotrivă, cărţile vor rodi în oameni. Acestă trilogie pe care preţioasa editură Junimea din Iaşi are de ce să fie mândră, ne vorbesc despre o lume a unei datorii de împlinit. Citindu-le am descoperit viaţa extraordinară a unui om închipuit, întruchipat în aceste volume sub pseudonimul Camil Drunea iar ultimul volum al trilogiei, pe care am avut onoarea de al prefaţa nu este altceva decât o spovedanie”, a concluzionat Mihaela Grădinariu.

Grigore Ilisei a descris momentul sărbătoririi sale de la Fălticeni ca pe o împreunare într-o îmbrăţişare sufletească.

“Oamenii şi locurile ne-au chemat magnetic spre ţinutul acesta al Fălticeniului. Sunt la Fălticeni cu băiatul meu care locuieşte în Belgia şi care a venit special pentru acest eveniment,  cu soţia, Ecaterina, rudeniile de la Mălini şi cu trei cărţi care marchează vârsta mea dar şi un moment al existenţei. Mă bucur că am reuşit să scriu această carte, Dincolo şi dincoace de linii, o imagine a timpului pe care l-am străbătut din 1989 până acum, cu luminile lui, cu umbrele lui, cu dramatismul, speranţele, deşertăciunile, dezamăgirile pe care le-am trăit şi le trăim mereu. Mă bucur că am avut energia să revăd celelalte două romane, unul început înainte de 1989, continuat după şi apărut în 1996  şi al doilea apărut în  2005. Îmi plătesc şi o datorie faţă de oraşul în care am crescut, la aceste cărţi s-a adăugat albumul pe care l-am făcut în această toamnă pictorului Gabrel Baban şi se află în pregătire la editura Trinitas şi va apare în curând o selecţie cu textele publicate în ziarul Lumina al Patriarhiei Române. Marchez ziua existenţei mele îngenunchind părinţilor mei. Sunt născut într-o noapte de 20 noiembrie iar numele Grigore vine de la Grigore Decapolitul, sfânt cinstit în această zi. Mă mai cheamă Dragoş, fiind născut pe Valea Moldovei, voievodul Dragoş fiind considerat Descălecătorul, iar întemeierea Moldovei este asociată cu numele lui. Bunica mea, fiind cea care m-a declarat la primărie a spus că trebuie să fie o trinitate şi mi-a dat numele bunicului, Gheorghe. Sunt 75 de ani – trei sferturi, trei prenume, şi trei cărţi”, le-a spus celor prezenți Grigore Ilisei.

 

Născut la Mălini, în fostul județ Baia, în familia preotului Ilie Ilisei, a urmat Liceul Nicu Gane Fălticeni și Facultatea de Filologie a Universității Al. I. Cuza Iași.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, a lucrat la Radio Iași, a fost director TVR Iași, apoi atașat cultural al Ambasadei României în Tunisia.

Grigore Ilisei a fost decorat, în 2002, cu ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler pentru meritele avute în creația artistică și promovarea culturii românești în țară și peste hotare.

A publicat, printre altele, Năvod pentru scrumbii albastre (1972), Cu George Lesnea prin veac (1977), Ceasul oprit (1980),Fotograme (1985),  Fălticeni (1987), De la Vest tot la Vest (1992), Pasaj de rațe sălbatice (1996), Fălticeni, mon amour (1996),Oleacă de taifas (1998), Divanuri duminicale (2001), La gurile Africii (2011),Divanul cu prieteni (2013), Chipuri pe pânza vremii (2018).

 

 

 

SERGIU JIPA

sergiu@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 24 noiembrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 24, 2018 @ 12:51 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string sAUtgQ to the field below: