Cazurile sociale, gravidele și persoanele dializate în atenția autorităților sucevene, după prima ninsoare din această iarnă - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Cazurile sociale, gravidele și persoanele dializate în atenția autorităților sucevene, după prima ninsoare din această iarnă

De    •   Publicat acum 10 luni, 19 noiembrie 2018   •   Fara comentarii

În contextul perioadelor cu temperaturi scăzute și ninsori abundente, Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis tuturor spitalelor din județ, Serviciului de Ambulanță și firmelor care transportă pacienți dializați o solicitare prin care aceste unități să trateze cu maximă atenție cazurile sociale, respectiv persoanele fără adăpost sau fară capacitate de a se apara contra frigului.

Acestea nu trebuie să fie lăsate la locul unde au fost depistate, fiind obligatorie găsirea unei soluţii de internare într-o unitate spitalicească sau azil / adăpost de noapte.

Un comunicat emis azi de DSP Suceava menționează că  se va acorda o atenție deosebită și pacienților care urmează să fie externați în perioadele cu avertizari de cod de ninsoare, viscol sau ger.

Se va solicita sprijinul aparținătorilor sau al autorităților locale pentru persoanele cu risc.

Trebuie avut în vedere modul în care aceste persoane ajung la domiciliu și dacă se pot descurca  singure la domiciliu.

Pacientele în ultima lună de sarcină sau cele cu sarcină cu risc și pacienții dializați vor fi transportați din timp la unitățile sanitate, în situațiile în care există avertizari cod de ninsoare și viscol puternic”.

 

DSP Suceava a emis o serie de recomandări referitoare la metodele de preventie și tratament ale afecțiunilor cauzate de temperaturi extrem de scăzute.

Grupurile cele mai vulnerabile includ vârstinci, sugari, copii și adolescenți, persoane care suferă de boli cronice sau de limitări fizice sau mentale, iau anumite medicamente sau sunt subnutrite.

Vremea rece îi afectează mai grav pe cei care sunt săraci, lipsiți de adăpost sau marginalizați.

Cei care activează în anumite domenii, cum ar fi agricultura, pescuitul și construcțiile pot suferi o expunere la frig mai mare, deci trebuie să fie atenți la apariția de leziuni și de alte efecte asupra sănătății.

Aceste persoane trebuie să poarte echipament de protecție adecvat.

În plus, anumite decizii, precum consumul excesiv de alcool, anumite activități de agrement în aer liber și folosirea de îmbrăcăminte necorespunzătoare, pot crește riscul de a fi afectați de expunerea la frig.

În timpul zilelor foarte reci este necesar:

–să acordați multă atenție sfaturilor privind sănătatea publică, previziunilor și avertizărilor meteorologice, precum și actualizărilor de călătorie

–să solicitați sfatul medicilor de familie, iar cei cu afecțiuni cronice să solicitați informații despre riscurile specifice și dozele adecvate de medicamente

–să purtați îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece și să vă acoperiți mâinile, picioarele și capul

–să consumați mese calde

–să beți suficiente lichide, evitând băuturile foarte reci

–să evitați consmul de alcoolul și tutun, pentru că sporesc probabilitatea apariției unor reacții adverse la frig

–să faceți exerciții fizice, dar să aveți o grijă deosebită atunci când vă antrenați afară

–să evitați statul în picioare, nemișcat, pentru o perioadă lungă de timp în frig

–să vă asigurați că aerul din locuintă este suficient de cald, cu cel puțin o cameră încălzită la 18-21°C ( în mod ideal, zonele de living și băile ar trebui să atingă 20-22°C, iar alte încăperi ocupate 18°C )

–dacă utilizați combustibili solizi ( cum ar fi cărbunii sau lemnele ) pentru gătit și pentru încălzire, asigurați-vă că încăperile sunt aerisite în mod regulat

–să fiți precauți când folosiți radiatoare și pături electrice

–să fiți atenți la semnele de avertizare de la nivelul pielii, cauzate de expunerea la frig ( instalarea amorțelii în degetele de la mâini și picioare indică un risc crescut de leziuni din cauza frigului, iar paloarea feții sau apărută în alte zone este un semn de vătămare și se impune protejarea pielii împotriva răcirii în continuare ).

 

 

SERGIU JIPA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 10 luni, 19 noiembrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 19, 2018 @ 6:44 pm
 • Sub: Reportaje, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string TYKTCD to the field below: