VIITORUL DE ASTĂZI: Senzori auditivi, sateliți cu energie solară și inima artificială - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

VIITORUL DE ASTĂZI: Senzori auditivi, sateliți cu energie solară și inima artificială

De    •   Publicat acum 1 an, 18 noiembrie 2018   •   Fara comentarii

Revista Lumea din 1984 publica un amplu articol referitor la descoperirile preconizate a apărea în viitoarea jumătate de secol.  Dezvoltarea științei promitea  ”un timp al miracolelor”  în majoritatea domeniilor, așa încât viziunile optimiste erau lăsate libere să zboare.

De exemplu, în medicină era așteptată apariția senzorilor auditivi, care să permită surzilor să audă, dar și inventarea unor substanțe biochimice artificiale,  “capabile să producă buna dispoziție, să controleze greutatea și să potențeze memoria”.  Acum, la 34 de ani de la aceste previziuni, știm că asemenea produse există.

În construcții, printre proiectele considerate realizabile în viitor se numărau  “poduri peste strâmtoarea Gibraltar și peste Canalul Mânecii”.   E adevărat, acestea sunt încă doar pe planșele de proiectare, dar a fost construit un tunel care leagă Europa de Marea Britanie.

În ceea ce privește energia solară, aceasta va fi  ”adunată în sateliți-colectori gigantici și trimisă pe pământ”,  aspect realizat în parte.

În 1984, un alt proiect interesant era cel al prevenirii cutremurelor prin  ”injectarea unui fluid între faliile terestre, pentru a amortiza punctele de presiune”.  Din păcate, cutremurele continuă să producă numeroase tragedii în zilele noastre, nefiind defel ținute sub control.

Unul din visele omului – modificarea climei, pentru a scăpa Pământul de secetă, uragane și alte perturbări climaterice era văzut pe deplin realizabil.  ”Oamenii de știință promit că vor face uraganele să-și înmoaie furia, vor îndrepta ploile spre deșerturi și vor crea pături de nori pentru a răcori orașele în zonele fierbinți” scria  Lumea.  Cititorii optimiști de astăzi ar putea concluziona că oamenii de știință s-au ținut de promisiune, iar cititorii pesimiști că s-au ținut prea tare…

O atenție aparte era acordată medicinei, mai întâi prin convingerea că  ”toate formele de cancer vor fi controlate în următoarele decenii”,  aspect dovedit, din păcate, inexact și că  ”în chirurgie se va folosi tot mai mult laserul, iar organele artificiale, inclusiv inima, vor deveni banalitate”.   

Un ultim deziderat era, în 1984, reducerea procesului de îmbătrânire și prelungirea vieții normale  ”printr-o programare a celulelor la o viață mai lungă, ceea ce ar însemna ca oamenii să trăiască normal și după 100 de ani”.

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Foto : Lumea

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 18 noiembrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 18, 2018 @ 11:06 am
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string TOWkrp to the field below: