Două personalități ale culturii fălticenene, Ilisei și Șandru, i-au bătut obrazul primarului Coman pentru absența de la expoziția Baban 70: “Autoritatea locală strălucește prin absență, este extrem de trist” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Două personalități ale culturii fălticenene, Ilisei și Șandru, i-au bătut obrazul primarului Coman pentru absența de la expoziția Baban 70: “Autoritatea locală strălucește prin absență, este extrem de trist”

De    •   Publicat acum 1 an, 12 noiembrie 2018   •   Fara comentarii

Pe 8 noiembrie, la două zile după împlinirea vârstei de 70 ani, pictorul fălticenean Gabrel Baban a organizat expoziția  Baban 70 la galeriile Muzeului de Artă Ion Irimescu.

La eveniment au rostit discursuri, printre alții, scriitorul Grigore Ilisei și prof.univ.dr. Daniel Șandru, care nu s-au referit numai la subiectul zilei.

Dacă pentru Baban au folosit cuvinte elogioase, remarcând “vocația pentru arte plastice”  și  “ideile geniale, de o poezie stranie”,  în schimb ei au formulat critici directe la adresa primarului PSD Cătălin Coman.

 

 

Șandru a precizat că  “dl. profesor Baban este unul din marii intelectuali ai Fălticeniului, cred că administrațiile locale ar trebui să-și apropie astfel de oameni, să-i revendice, pentru că altfel acest patrimoniu cultural riscă să se piardă.  E important astăzi, în contextul în care identitatea noastră națională pare să fie din ce în ce mai fragmentată, ca administrațiile să recunoască meritele intelectualilor publici, intelectualilor critici”.

Imediat, Ilisei a intervenit :  “O constatare amară : nimeni nu-i profet în țara lui.  Iată, din păcate, autoritatea locală strălucește astăzi prin absență, dl. Baban are recunoașterea comunității, dar nu are aceeași recunoaștere și prețuire a autorității care conduce acest oraș. Este extrem de trist, din păcate nu prețuim creatorii când îi avem lângă noi”,  după care, adresându-se lui Baban, a completat  “Nu trebuia să fie prezent aici, dar trebuia să-ți dea titlul de cetățean de onoare.  Eu sunt mai franc, așa…”

Șandru, care este și coordonator al programului centenar în Primăria Iași, i-a decernat lui Baban diploma de excelență din partea municipiului Iași.

În cuvântul său, Gabrel Baban a spus că  “expoziția este dedicată soției mele, care m-a suportat, a știut să mă lase liber ca să pot hoinări în căutare de subiecte și să o lipsesc de prezența mea atunci când avea nevoie și îi sunt dator până peste cap.  Primul om care m-a zgândărit în privința albumului a fost maestrul Ion Irimescu.  Au trecut mulți ani și iată că am împlinit și această provocare a maestrului”.

Expoziția cuprinde 44 de lucrări de grafică și 56 de pictură.

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 12 noiembrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 12, 2018 @ 9:45 am
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string s36pfm to the field below: