Președintele Iohannis îl ridiculizează pe liberalul Balan, respingând proiectul mașinilor - radar de poliție presemnalizate - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Președintele Iohannis îl ridiculizează pe liberalul Balan, respingând proiectul mașinilor – radar de poliție presemnalizate

De    •   Publicat acum 11 luni, 23 octombrie 2018   •   Fara comentarii

*Balan este de părere că noua lege va instaura normalitatea, în timp ce Iohannis susține că ar afecta siguranța rutieră

Curtea Constituţională a României a amânat, azi, pentru 6 noiembrie, discutarea sesizării preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea ordonanţei de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede că maşinile de poliţie cu radar trebuie presemnalizate.

Șeful statului invocă neclaritatea textelor cu privire la presemnalizarea maşinilor de poliţie :  “Considerăm că această soluţie legislativă se îndepărtează de la scopul instituirii normei, respectiv acela de a conduce la îmbunătăţirea siguranţei rutiere.

Apreciem că activităţile poliţiei rutiere de aplicare a legii privind respectarea vitezei legale de circulaţie nu trebuie să se rezume la acţiuni vizibile şi presemnalizate, în caz contrar aceasta urmând a se afla în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile şi atribuţiile prevăzute de lege”.

El subliniază că norma potrivit căreia procesul verbal de constatare a contravenţiilor este lipsit de nulitate, iar poliţistul este sancţionat dacă radarul nu este presemnalizat corespunzător“este lipsită de previzibilitate”.

Şeful statului spune că prevederea conform căreia “constatarea contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenţiei”, constituie un paralelism legislativ.

Proiectul de lege a fost inițiat, printre alții, de deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, extrem de supărat pe mașinile radar neinscripționate, care probabil i-au cauzat necazuri în drumurile spre București și retur.

El a motivat că noua lege  “va instaura normalitatea în privința amplasării aparatelor radar pe autospeciale cu însemnele distinctive al Poliției rutiere, precum și cu privire la purtarea uniformei de către ofițerii care aplică sancțiunile contravenționale”.

Un alt punct al proiectului precizează că  “în privința aparatelor de măsurare a vitezei de tip pistol, acestea să fie amplasate la cel mult 10 metri de autospeciala Poliției rutiere”.

De asemenea, echipajele radar vor putea intra în acţiune doar după ce sunt presemnalizate cu panouri uriaşe, vizibile pentru şoferi.

În replică, într-o scrisoare deschisă, reprezentanții polițiștilor afirmau că,   ”dacă legea va fi votată, nu vom mai putea asigura siguranța pe drumuri”   și apreciau direct că  “proiectul este unul populist și menit să-i sprijine pe vitezomanii cu bani și bolizi puternici”.

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 11 luni, 23 octombrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: octombrie 23, 2018 @ 9:43 pm
 • Sub: Reportaje, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string YRzRXc to the field below: