Refacerea statuii lui Ștefan cel Mare din Suceava se face cu muncitori ucraineni.  Lungu: “Constructorii s-au înecat ca țiganul la mal” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Refacerea statuii lui Ștefan cel Mare din Suceava se face cu muncitori ucraineni.  Lungu: “Constructorii s-au înecat ca țiganul la mal”

De    •   Publicat acum 1 an, 16 octombrie 2018   •   Fara comentarii

Lipsa forței de muncă pe plan local îngreunează lucrările de refacere a statuii lui Ștefan cel Mare de lângă Cetatea de Scaun Suceava.

Șeful de șantier Gheorghe Hogea de la firma  Mateo Rustic Construct   Ipotești a spus azi, la comandamentul săptămânal de investiții de la Primăria Suceava, că  “avem o echipă de 10 muncitori din Ucraina, nu mai avem oameni în România…

Pe ăia care au făcut statuia i-am pierdut, au altă lucrare la catedrala din București, așa că am fost nevoiți să-i aducem pe ăștia din Ucraina”.

În replică, primarul Ion Lungu a menționat  “constructorii s-au înecat ca țiganul la mal, au terminat statuia, dar merge destul de greu la amenajările exterioare.

Nu mă interesează că aduc forță de muncă din Ucraina, să aducă oameni de unde știu…”

Statuia lui Ștefan cel Mare este în refacere, pe soclu fiind montat noul travertin de nuanță deschisă.

Statuia din bronz a fost curățată cu un lac special, care i-a redat strălucirea de acum 41 de ani, când a fost inaugurată.

Același tratament au primit unul dintre cele două altoreliefuri și stema Moldovei ( ambele de bronz ).

Celălalt altorelief a fost turnat din nou, după ce originalul s-a desprins de soclu, în 2008, și s-a distrus.

Lucrările la statuie sunt executate de  Mateo Rustic Construct  Ipotești și Expro Soft  Miroslava la valoarea de 729.046 lei ( aprox. 158.000 euro ).

Aceleași firme amenajează piațeta din jurul statuii, acolo urmând să fie amplasate bănci, coșuri de gunoi și un modern sistem de iluminat, valoarea acestui proiect fiind de 1.069.035 lei ( aprox. 232.000 euro ).

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 16 octombrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: octombrie 16, 2018 @ 4:38 pm
 • Sub: Reportaje, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string nrlXI3 to the field below: