Consiliul Județean Suceava nu mai știe cum să dezamorseze bomba depozitului de deșeuri Pojorâta. Flutur se aliază cu o casă de avocatură specializată.  Nota de plată, pentru început: 120.000 lei - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Consiliul Județean Suceava nu mai știe cum să dezamorseze bomba depozitului de deșeuri Pojorâta. Flutur se aliază cu o casă de avocatură specializată.  Nota de plată, pentru început: 120.000 lei

De    •   Publicat acum 1 an, 16 octombrie 2018   •   Fara comentarii

*PSD și PNL își pasează cu sârg responsabilitatea pentru debutul lucrărilor la groapa de gunoi din vârf de munte

Consiliul Județean Suceava a alocat azi 120.000 lei pentru a continua în justiție bătălia de avizare a depozitului de deșeuri Pojorâta.

Banii urmează să fie folosiți pentru achiziționarea serviciilor juridice de consultanță, asistență și reprezentare a CJ în dosarul nr. 3655/117/2018 înregistrat pe rolul Tribunalului Cluj.

În proiectul de hotărâre votat în unanimitate de consilierii PNL și PSD șeful CJ Gheorghe Flutur menționează că “procesul pe rolul Tribunalului Cluj are ca obiect anularea hotărârii Consiliului Local Pojorâta nr. 69 / 16.09.2009, anularea parțială a autorizației de construire nr. 39 / 3.10.2012 eliberată de președintele CJ Suceava, desființarea depozitului ecologic de deșeuri Pojorâta și constatarea caracterului nelegal al acordului de mediu nr. 9 / 12.10.2009 revizuit la 23.12.2010 emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Bacău”,  concluzia fiind că  “se impune asistența și reprezentarea juridică de către o casă de avocatură sau un cabinet de avocatură specializat în astfel de litigii”.

Administrația suceveană a fost acționată în judecată de Societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu & Ionescu din Cluj Napoca, cauza fiind expusă pe 92 de file și peste 300 de file de înscrisuri, studii și planșe tehnice.

În ședința de azi, vicepreședintele Viorel Seredenciuc a precizat că  “volumul de informație este foarte mare, am răscolit toată arhiva din 2008 – 2009 a acestui proiect. 

Este în pericol întreg proiectul SMID. 

La Pojorâta am făcut întreaga recepție la terminarea lucrărilor, procesul verbal a fost semnat în unanimitate de 16 reprezentanți de instituții”,  iar secretarul județului Petru Tanasă a completat că  “a fost contestat aproape tot – tot ce se putea contesta.

Pentru a da un echilibru în proces, ne-am gândit că ar fi bine să contactăm o casă de avocatură, pentru a fi pe același palier”.

De asemenea, administratorul public Irina Vasilciuc a spus că “am identificat sursa de finanțare, o economie la alte cheltuieli de bunuri și servicii la capitolul Mediu vor fi virate la cheltuieli judiciare și extrajudiciare de la același capitol bugetar”.

 

 

Curtea de Apel Suceava a decis, pe 11 iulie, suspendarea proiectului depozitului ecologic de deșeuri din Pojorâta, realizat majoritar cu fonduri europene.

Tribunalul Suceava a anulat hotărârea Consiliului Local Pojorâta prin care s-au transferat Consiliului Județean 9 hectare de păşune, după ce anterior Curtea de Apel Cluj și Înalta Curte de Casație și Justiție au declarat proiectul ilegal prin decizii irevocabile.

Lucrările la depozitul de gunoi cu o suprafață de 4,4 hectare și o capacitate de 390.000 tone, care urma să deservească localitățile din zona de munte a județului, au început în 2013 și trebuia încheiate în 2016, dar abia în acest an au fost finalizate.

Contractul a fost semnat cu Bilfinger Baugesellschaft Austria şi Concret Construct AG Gura Humorului, la valoarea de aproximativ 7,5 milioane euro.

În cazul în care proiectul va fi sistat, administrația județeană va trebui să returneze banii primiți de la Uniunea Europeană.

În ianuarie 2007, Consiliul Judeţean Suceava, condus de Gavril Mîrza ( PSD ), a aprobat hotărârea nr. 12 privind arondarea localităţilor din judeţ la două depozite zonale de deşeuri.

Gândul  l-a întrebat pe Mârza despre depozitul de gunoi din pasul Mestecăniș : “Nu a fost aprobat de mine.

Eu, în calitate de preşedinte, am făcut cunoscute localităţile, să se stabilească un amplasament  şi s-a stabilit un cu totul alt amplasament decât cel de astăzi”.

Următorul președinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur ( PDL, PNL ) a  pasat rapid problema : ”Amplasarea a fost decisă de echipa de dinainte, pentru cele două zone”.

 

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 16 octombrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: octombrie 16, 2018 @ 8:14 pm
 • Sub: Reportaje, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string lXtND9 to the field below: