Prima zi: Festivalul Umorului „Constantin Tănase” Vaslui - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Prima zi: Festivalul Umorului „Constantin Tănase” Vaslui

De    •   Publicat acum 1 an, 2 octombrie 2018   •   Fara comentarii

Centrul civic se animase deja. Ştiau toţi că începe festivalul, iar Teatrul „Masca” îşi aruncă în mulţime interpreţii. E un spectacol al străzii pe care experţii îl aduc la nivel de artă.

Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” se pregătise deja pentru maratonul zilelor de sărbătoare. Iar pe simeze zâmbeau timide lucrările de grafică. Una din paginile Festivalului Umorului „Constantin Tănase” de la Vaslui este tocmai acest eveniment – Salonul Internaţional de Caricatură şi Grafică Satirică – al cărui vernisaj se deschisese la orele 14:30. Lume multă – curioşi, presă, expozanţi, gazde – au ascultat cu atenţie observaţiile criticilor. Tema a fost orientată pe evenimentul naţional cel mai important al anului, centenarul României Mari, „România 100”, iar graficienii din România şi diaspora, uniţi în jurul acestei idei, s-au străduit să născocească cele mai năstruşnice opere. Imaginile au grăit, iar juriul compus din caricaturistul Costel Pătrăşcan (preşedinte), criticul de artă şi eseistul Maria Bilaşevschi şi caricaturistul Marian Avramescu au ales dintr-un număr de 30 de participanţi:

Premiul de Onoare pentru întreaga creaţie artistică: Pavel Botezatu – Galaţi;

Marele Premiu: Cristinel Vecerdea (CRIV) – Lugoj;

Premiul I: Constantin Pavel – Focşani;

Premiul II: Mihai Boacă – Cluj-Napoca;

Premiul III Leonte Năstase – Constanţa;

Menţiuni: Constantin Ciosu – Bacău, Liviu Stănilă – Hunedoara, Victor Eugen Mihai (VEM) – Bacău;

Premiul pentru debut: Gabriel Todică – Fălticeni.

 

 

Evenimentul s-a prelungit cu lansarea de carte „Cugetări de pe Facebook”, Editura Ceconi, Vaslui, 2018. Autorul, Romică Brunchi dezlănţuie umor de bună calitate în prozele scurte cuprinse între coperţile acestui volum. Deşi nu figurează pe copertă ca autor, dar consider că are o contribuţie însemnată în desăvârşirea ei estetică, graficianul Costel Pătrăşcanu aduce culoare la propriu şi la figurat acestei opere. Şi este un motiv pentru care volumul a fost „vânat” de cei prezenţi la eveniment.

Finalul a aparţinut tot autorului cărţii ce a ţinut un recital de cântece umoristice acompaniate de acorduri de chitară.

 

Şi ca dovadă că hazul este la el acasă, la Vaslui, în această perioadă, în Foaierul Casei de Cultură au fost desfăşurate pe simeze lucrările umoristice ale graficienilor Pavel Botezatu, Ovidiu Ambrozie Bortă (BOA), Leonte Năstase şi Cristinel Vecergea (CRIV). Vernisajul expoziţiei (orele 16:00), duminică, 30 septembrie 2018, a fost susţinut de criticul de artă Maria Bilaşevsci.

Înserarea începu să agite păpuşile vii din piaţa centrului civic furând atenţia trecătorilor. Erau actorii teatrului stradal. Dar au apărut şi tinerii pe catalige, clovni, iar rochiile stridente ale domniţelor uluiau. Nu ştiu dacă făceau parte dintr-un scenariu prestabilit sau vasluienii s-au gândit să participe activ la mărea sărbătoare a citadelei lor, dar hainele venite din amintirea unor epoci apuse, au completat bunul gust.

 

Într-un colţ, la umbra statuii Marelui Ştefan, cei patru maeştri ai graficii satirice şi-au deschis instrumentarul pentru portretizarea trecătorilor. Vasluienii s-au oprit şi s-au oferit spre imortalizare. Aşa i-am lăsat, în zi de sărbătoare, muncind… Dar munca lor era precum o rugăciune…

…un preludiu pentru teatru de revistă: „Tanasă… la el acasă”. De la Bucureşti, Teatrul „C. Tănase” a venit la Vaslui… acasă… la el acasă!… Şi umorul îşi făcuse loc…

 

…în ediţia a XXV-a.

 

 

 

GINA MARIA TODICĂ

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 2 octombrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: octombrie 2, 2018 @ 10:40 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string nMJKk8 to the field below: