UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (105): Cum a dispărut Combinatul de Prelucrare a Lemnului din Suceava - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (105): Cum a dispărut Combinatul de Prelucrare a Lemnului din Suceava

De    •   Publicat acum 7 luni, 15 septembrie 2018   •   1 comentariu

Industrializarea de la jumătatea secolului trecut a atins, cum era normal, și Suceava.  În 1959 era pus în funcţiune Combinatul de Prelucrare a Lemnului (CPL), situat pe un teren viran din Burdujeni.  După numai 3 ani era inaugurat și Combinatul de Celuloză şi Hârtie, dar despre el altădată.

Acum ne referim la CPL, important producător de mobilă, placaj, plăci fibrolemnoase, furnire și plăci aglomerate din lemn.   În vremurile de glorie ale regimului Ceaușescu, pe porțile unității intrau zilnic în jur de 5.000 de angajați. O parte a producției mergea la export, pentru acoperirea datoriei externe, e adevărat mai mult în țările comuniste și în cele din Africa.

După 1990 destinul a fost tragic pentru industria româneaască, deci și pentru CPL.   Transformată în Mobstrat, unitatea a devenit un loc numai bun de devalizat de către  orientații  acelor timpuri, o parte ajungând (nu-i clar ?) respectabili oameni de afaceri.  Așa se face că fostul combinat a fost pus la pământ, locul lui fiind luat de un centru comercial.  Avea să urmeze transformarea zonei industriale din Burdujeni în zonă comercială.  Așa se scrie istoria și așa se fac afacerile sub ochii noștri…

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Foto : DUMITRU VINȚILĂ

    Print       Email
 • Publicat: acum 7 luni, 15 septembrie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: septembrie 15, 2018 @ 7:23 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga spune:

  Un glonte pentru fiecare ”om de afaceri/din ăia orientați în și după 1989 din banii statului” cred că ar fi mult prea puțin ca pedeapsă…Vezi Dinu Păturiciu ș.a. Uitați-vă la fostele țări ex-comuniste! România și Bulgaria (care de altfel este ca și Albania…nu vreau să mai comentez), sunt permanent la spălat ”wc-ul” Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Y4L18P to the field below: