UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (100): Așa au apărut piața și magazinul Nada Florilor din Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (100): Așa au apărut piața și magazinul Nada Florilor din Fălticeni

De    •   Publicat acum 12 luni, 11 august 2018   •   1 comentariu

La 2 ani și 8 luni de la debut, rubrica de aduceri aminte din  ZdpN  a ajuns la o cifră rotundă.  Drept pentru care vă propunem mai multe instantanee realizate în urmă cu 39 de ani în centrul nou al Fălticeniului.  Clădirile vechi de pe străzile Republicii, Ana Ipătescu și 7 Noiembrie erau demolate, în locul lor urmând să fie construite blocuri și amenajată cea mai importantă piață a orașului, care va primi denumirea de Piața Centrală, apoi Piața Nada Florilor. Fotografia de sus scoate în evidență silueta cooperativei meșteșugărești Zorile, care avea această formă din 1971, după cum ne reamintește Vasile Nistoreasa în Fălticeni repere în timp. 

Pe partea stângă, demolările erau ajunse chiar în intersecție, la magazinul de confecții, iar vizavi, pe locul actualului Ceas, terenul fusese curățat și se făcea organizarea de șantier pentru ridicarea blocurilor și a magazinului general.

 

Pentru cea de-a doua fotografie, autorul din secolul trecut nu și-a schimbat prea mult locul, ci doar a rotit aparatul spre dreapta.  Utilajele și materialele de construcții provin de la ridicarea tronsonului de blocuri de vizavi de magazinul Ciocanul, în dreptul unei intersecții care astăzi nu mai există, undeva în preajma gangului.  Clădirea în care funcționa magazinul Ciocanul fusese distrusă parțial într-un incendiu și refăcută, dar la scurt timp a fost demolată.

Pentru amenajarea pieței au fost folosite unele materiale rămase disponibile în urma terminării magazinului general și s-a profitat de ajutoarele benevole venite din partea unor unități economice mai mari. Terminată în preajma zilei de 1 Mai 1985, a devenit cea mai modernă piață, pavată cu marmură și prevăzută cu fântână arteziană, ronduri de flori, arbuști, bănci și ceas”, scrie Nistoreasa.  O singură apreciere: în perioada comunistă ajutoarele benevole erau, mai degrabă, ordine de partid.

 

Cea de-a treia fotografie este realizată chiar de lângă magazinul Ciocanul, la intersecția 7 Noiembrie – Ana Ipătescu.  În partea stângă se observă ieșirea spre piața agroalimentară, acum peisajul fiind obturat de gang.  Distingem, de asemenea, partea de sus a fostei sinagogi, pe locul ocupat astăzi de Alma Clinic.

În Piața Nada Florilor de azi, în 1979 erau depozitate cofraje de fier, pereți de beton armat și stive de lemne, indicând clar că zona își va schimba  înfățișarea.  Iar unii dintre noi am fost contemporani cu aceste transformări…

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Foto alb-negru : LIVIU BURAC

    Print       Email
 • Publicat: acum 12 luni, 11 august 2018
 • de:
 • Ultima modificare: august 11, 2018 @ 6:57 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. Ion spune:

  Marile realizări comuniste la Fălticeni. Înaintașii comuniști au clădit piața Nada Florilor, urmasul Coman a mostenit-o și a arendat-o prietenilor săi florarii. Piață nu mai aparține falticenenilor, o stăpânesc florarii de Vys a lui Coman Catalin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string PepZzD to the field below: