Ministrul Mediului solicită deschiderea cât mai rapidă a depozitelor de deșeuri Moara și Pojorâta și trimite conducerea județului la București, să învețe: “În al 12 –lea ceas să meargă dumnealor și să vadă” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Ministrul Mediului solicită deschiderea cât mai rapidă a depozitelor de deșeuri Moara și Pojorâta și trimite conducerea județului la București, să învețe: “În al 12 –lea ceas să meargă dumnealor și să vadă”

De    •   Publicat acum 8 luni, 10 august 2018   •   Fara comentarii

-accesul ziariștilor nu a fost permis la ședința ministrului cu reprezentanții CJ, ai Primăriilor și instituțiilor

Ministrul ALDE al Mediului Grațiela Gavrilescu s-a aflat azi la Suceava, prilej pentru o ședință la Palatul Administrativ în care a vorbit reprezentanților CJ, primarilor, șefilor de instituții și câtorva reprezentanți ai firmelor de salubritate.

Nu știm exact cum au decurs discuțiile care s-au întins pe parcursul a 2 ore deoarece presa nu a fost acceptată în sală, cu excepția operatorilor TV, care au luat imagini la debut timp de câteva minute.

Informații neoficiale spun că vicepreședintele CJ Viorel Seredenciuc ( PNL ) a fost chemat la ordin pentru a finaliza investițiile la depozitele de deșeuri Moara și Pojorâta, deși instituția nu prea are pârghii pentru a grăbi demersurile, iar unii primari și operatori au fost beșteliți  pentru că nu se implică suficient în colectarea selectivă a deșeurilor.

După ședință, Gavrilescu a susținut o conferință de presă în care a fost solicitată să detalieze situația depozitelor ecologice, în contextul în care la Moara este în derulare procedura de desemnare a operatorului, iar la Pojorâta justiția a decis sistarea proiectului.

Păstrând probabil tonul moralizator de la ședința anterioară, ministrul Mediului a început cu formulări de genul “să nu mai avem aceste depozite de deșeuri temporare, să terminăm cu ele, să le putem închide corespunzător și să putem să spunem că trăim într-o țară frumoasă, într-o țară curată, pe care Dumnezeu ne-a dat-o și că avem grijă de ea pentru generațiile viitoare”.

Gavrilescu a tras  “un mare semnal de alarmă”  Consiliului Județean și Agenției de Dezvoltare Intercomunitară în legătură cu proiectul SMID și a lansat mesaje stereotipe :  “31 martie anul viitor este data limită la care acest sistem trebuie să funcționeze.  Dacă e nevoie să se deplaseze în fiecare săptămână la București, să identifice soluții pentru ca situația de la Pojorâta să fie rezolvată, de la Moara proiectul să înceapă să funcționeze și să se poată depozita la Moara. Am rugat și primarii să nu mai meargă cu spatele, ci să meargă pe repede înainte. Trebuie să fie un nivel înalt de responsabilitate.  Vom trage semnale de alarmă și vom da amenzi până când vom vedea că SMID –ul funcționează.  La Moara sper să intre în funcțiune până la sfârșitul anului”.

Ea a recunoscut că există și varianta sistării proiectului Pojorâta, dar  “nu este problema Ministerului Mediului, noi tragem semnale de alarmă, pierderea unui astfel de proiect înseamnă foarte mulți bani pentru județul dvs.  Când nu știm, mai luăm și drumul Bucureștiului, să ne-nvețe…  În al 12 –lea ceas, să meargă dumnealor și să vadă, pentru că altfel n-or să iasă din această situație, eu le-am dat o soluție. I-am rugat să se aplece mai mult și pe lege și pe ce au făcut ceilalți”.

Întrebată ce se va întâmpla cu deșeurile de pe cele 5 depozite temporare din județ, ea a răspuns că  “deșeurile vor fi duse la Moara, închiderea in situ nu se poate face”.

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 8 luni, 10 august 2018
 • de:
 • Ultima modificare: august 10, 2018 @ 3:25 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string j1slbs to the field below: