Pesta porcină africană, tot mai aproape de județul Suceava! Poliția de Frontieră folosește camere video cu termoviziune pentru a observa pătrunderea mistreților din Ucraina - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Pesta porcină africană, tot mai aproape de județul Suceava! Poliția de Frontieră folosește camere video cu termoviziune pentru a observa pătrunderea mistreților din Ucraina

De    •   Publicat acum 8 luni, 9 august 2018   •   Fara comentarii

Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava derulează un plan de măsuri pentru prevenirea și controlul pestei porcine africane pe teritoriul județului.

Printre modalitățile de acțiune se specifică  ”dacă situația impune, Poliția de Frontieră dispune măsuri pentru constituirea zonelor de risc în incinta punctelor de trecere a frontierei ” și  ”la solicitarea Direcției Sanitare Veterinare, efectuează filtre și controale comune asupra mijloacelor de transport cu produse animaliere”.

Pesta porcină africană este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, care afectează porcul domestic și mistreț, nu prezintă pericol pentru sănătatea omului, decimând în schimb suinele.

Documentul semnat de comisarul șef de poliție Cezar Ciorteanu, șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava, avertizează că  ”în caz că nu vor fi luate măsuri imediate pentru a limita răspândirea bolii, efectele economice pot fi semnificative și vor afecta sectorul creșterii porcului din România pe termen lung”.

În cazul unei situații de criză, planul de măsuri prevede  ”instituirea, la nevoie, a unor filtre de control și dezinfecție în locurile stabilite de prefectul județului, la propunerea Centrului Local de Control al Bolilor”,  ”asigurarea, în limita capabilităților din dotare, a colectării cadavrelor de porci, dacă situația impune” și  ”monitorizare pe timp de noapte, cu aparatură de termoviziune, în vederea identificării pătrunderii porcilor mistreți de pe teritoriul Ucrainei”.

Poliția de Frontieră mai informează că a fost întărit controlul asupra produselor de origine animală aflate în bagajele persoanelor și în colete sosite din țări terțe, precum și asupra mijloacelor de transport.

Activitatea celor 10 târguri de animale din județul Suceava a fost suspendată în urma alarmei dată de extinderea pestei porcine africane la nivel național.

Datele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că pesta porcină africană s-a extins la aproape 100 de localităţi din 8 judeţe, fiind confirmate în total 578 de focare.

Până la începutul aceste săptămâni au fost ucişi 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei.

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 8 luni, 9 august 2018
 • de:
 • Ultima modificare: august 9, 2018 @ 11:05 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 5w3XzA to the field below: