Se prefigurează o criză a deșeurilor ? Curtea de Apel Suceava se pronunță în privința depozitului din pasul Mestecăniș - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Se prefigurează o criză a deșeurilor ? Curtea de Apel Suceava se pronunță în privința depozitului din pasul Mestecăniș

De    •   Publicat acum 9 luni, 10 iulie 2018   •   Fara comentarii

*președinții Consiliului Județean Mîrza, Flutur și Nechifor au dat vina tot timpul unii pe alții pentru groapa de gunoi din vârful muntelui

 

 

 

Curtea de Apel Suceava ar putea decide, pe 11 iulie, suspendarea proiectului depozitului ecologic de deșeuri din pasul Mestecăniș, realizat majoritar cu fonduri europene.

Tribunalul Suceava a anulat hotărârea Consiliului Local Pojorâta prin care s-au transferat Consiliului Județean 9 hectare de păşune, după ce anterior Curtea de Apel Cluj și Înalta Curte de Casație și Justiție au declarat proiectul ilegal prin decizii irevocabile.

Lucrările la depozitul de gunoi cu o suprafață de 4,4 hectare și o capacitate de 390.000 tone, care urma să deservească localitățile din zona de munte a județului, au început în 2013 și trebuia încheiate în 2016, dar abia în acest an au fost finalizate.

Contractul a fost semnat cu asocierea dintre Bilfinger Baugesellschaft Austria şi Concret Construct AG Gura Humorului, la valoarea de aproximativ 7,5 milioane euro.

În cazul în care proiectul va fi sistat, administrația județeană va trebui să returneze banii primiți de la Uniunea Europeană.

 

 

În ianuarie 2007, Consiliul Judeţean Suceava, condus de Gavril Mîrza ( PSD ), a aprobat hotărârea nr. 12 privind arondarea localităţilor din judeţ la două depozite zonale de deşeuri.

Gândul  l-a întrebat despre depozitul de gunoi din pasul Mestecăniș : Nu a fost aprobat de mine. Eu, în calitate de preşedinte, am făcut cunoscute localităţile, să se stabilească un amplasament  şi s-a stabilit un cu totul alt amplasament decât cel de astăzi”.

Următorul președinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur ( PDL, PNL ) a  pasat rapid problema : ”Amplasarea a fost decisă de echipa de dinainte, pentru cele două zone”.

Depozitul ecologic de gunoi de la Pojorâta este parte a proiectului  Sistemul  de management integrat al deşeurilor ( SMID ),  aprobat de Comisia Europeană în martie 2011.

Contractul de finanţare a fost semnat în aprilie 2011 între Ministerul Mediului şi Consiliul Judeţean Suceava, condus de Flutur.

Contractul de amenajare a gropii de gunoi din Mestecăniș, în valoare de 7,5 milioane euro, a fost semnat, în ianuarie 2013, de Cătălin Nechifor ( PSD ), licitația fiind începută pe timpul lui Flutur.

În fața criticilor tot mai puternice din partea societății civile, cei 3 șefi ai Consiliului Județean au recunoscut unele probleme în cadrul proiectului, dar au dat vina pe ceilalți, în declarații consemnate de   Gândul :

Mîrza :  ”Erau mult mai multe posibilităţi de a se găsi locaţii mai convenabile sau mai ascunse, mai bine zis, dar nu am mai apucat eu să ajung în asemenea fază, pentru că mi s-a terminat mandatul, iar cei cu responsabilitate o pasează pe foştii, că îi vine mai uşor domnului Flutur sau altora care aveau responsabilitate şi care au dus-o acolo unde au dus-o acum”

Flutur :  ”Legat de impactul de mediu şi de organizarea de şantier, eu cred că trebuiau să fie mult mai atenţi cei care au început acea lucrare acolo. Din câte ştiu eu, e undeva totuşi într-o zonă mai depresionară, dar cred că organizarea de şantier a depăşit limitele mult înspre şoseaua DN 17, ceea ce strică peisajul”

Nechifor :  Cred că era o variantă corectă acele foste zone miniere pe care nu ştiu de ce nu le-au luat în calcul cei din 2009. Eu nu neg faptul că locaţia nu este cea mai bună aleasă, doar că noi ne-am trezit cu un proiect în derulare care ar trebui continuat. Dacă am fi schimbat locaţia era acelaşi lucru cu renunţarea la proiect”

 

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 9 luni, 10 iulie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 10, 2018 @ 3:10 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string jWtSDX to the field below: