UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (95): Configurarea Pieței Nada Florilor din Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (95): Configurarea Pieței Nada Florilor din Fălticeni

De    •   Publicat acum 8 luni, 7 iulie 2018   •   Fara comentarii

În urmă cu 39 de ani, pentru fălticeneni se anunțau schimbări urbanistice majore.  Vechile clădiri, în majoritate case, din zona străzii Republicii spre străzile Botoșani și 7 Noiembrie erau demolate, pentru a lăsa locul blocurilor, unei piețe extinse și unui magazin general.

Aceste schimbări au fost surprinse de Vasile Nistoreasa în  Fălticeni – repere în timp:  Piața Nada Florilor, numită la început Piața Centrală, a fost rezultatul unei adevărate strategii din partea edililor orașului, la care s-a adăugat și entuziasmul oamenilor în prestarea voluntară a unor lucrări. Pentru amenajarea pieței au fost folosite unele materiale rămase disponibile în urma terminării Magazinului General și s-a profitat de ajutoarele benevole din partea unor unități economice mai mari.  Terminată în preajma zilei de 1 Mai 1985, a devenit cea mai modernă piață, pavată cu marmură și prevăzută cu fântână arteziană, ronduri de flori, arbuști, bănci și ceas, ca să se știe ora pe glob în orice moment al zilei”.

Lăsând la o parte formulări de genul “prestarea voluntară a unor lucrări” și “ajutoare benevole”, care aveau în societatea socialistă multilateral dezvoltată mai degrabă înțeles de obligație de partid, merită subliniate volumul de muncă și rezultatul obținut.

În partea stângă a fotografiei alb-negru observăm o parte din Cooperativa meșteșugărească Zorile, care avea această configurație de numai 8 ani, adică din 1971. Pe strada Republicii, tot înainte, se cobora spre fosta zonă industrială, trecând printre două șiruri de case cu tot felul de magazine.  Astăzi punctul de reper este Școala de Subofițeri de Jandarmi, deoarece industria a dispărut în mare parte.

Piața centrală a primit, în schimb, un alt punct de reper: catedrala a cărei construcție a început în 1990, a continuat cu dese întreruperi și care a fost sfințită în acest an. Și clădirea cu garaj inclus pe jumătate din piață, care aparține florarilor agreați, este un punct de reper, dar mai ales de amuzament pentru cei care trec prin Fălticeni și nu înțeleg ce caută mașinile teren în “centrul civic”(SIC!). 

Și tot în acest an este promisă o refacere totală a Pieței Nada Florilor. Nu cu fonduri europene așa cum a promis consilierul personal al primarului Cătălin Coman în anul electoral 2016 prin intermediul vuvuzelelor, ci cu un credit pe mai mulți ani suportat total de fălticeneni. 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Foto 1 : LIVIU BURAC

    Print       Email
 • Publicat: acum 8 luni, 7 iulie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 7, 2018 @ 7:29 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Wsnuns to the field below: