Gargară politică: mare patriot, Băișanu tace în privința înstrăinării Insulei Mari a Brăilei - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Gargară politică: mare patriot, Băișanu tace în privința înstrăinării Insulei Mari a Brăilei

De    •   Publicat acum 8 luni, 4 iulie 2018   •   Fara comentarii

Tranzacția prin care  Al Dahra Agriculture LLC din Emiratele Arabe Unite a cumpărat  Agricost  Brăilacea mai mare fermă din România ( 56.000 hectare teren arabil în Insula Mare a Brăilei ), este ignorată cu bună știință de Guvernul PSD – ALDE.

Nici deputatul ALDE Suceava Alexandru Băișanu nu a luat poziție publică, după ce în ultimele săptămâni s-a bătut cu cărămida în piept că a inițiat un proiect legislativ pentru modificarea și completarea legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a legii privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă.

Băișanu afirma că   în baza dreptului de preemțiune, statul se obligă să cumpere orice teren pe care intenționează să îl cumpere persoanele cu altă cetățenie decât cea română ori societățile comerciale cu capital străin, iar cetățenii români nu au dreptul de a cumpăra pentru terțe persoane de altă cetățenie decât cea română”.

Foarte afectat sufletește, el spunea că peste 40 % din suprafața arabilă a țării este deținută de investitori străini și că  ”dacă România nu se trezește, în câțiva ani nu vom mai avea nicio palmă de pământ românesc agricol și vom fi obligați să importăm până și grânele produse în România”.

Adică fix lucruri care se întâmplă exact în timpul actualei guvernări, pe care Băișanu o reprezintă.

Firma din Emiratele Arabe Unite va primi subvenții anuale de peste 11 milioane euro și va achita statului român redevenţe de aproximativ 5 milioane de euro.

În replică, unul dintre specialiști – Gabriel Popescu, profesor în domeniul agriculturii şi mediului la Academia de Studii Economice, a declarat că  „statul român nu va primi niciun ban pentru acest teren pentru că investiţiile se reduc din redevenţe. Statul român poate ajunge să datoreze bani noului concesionar dacă acesta face investiţii mari”.

 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 8 luni, 4 iulie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 4, 2018 @ 11:40 am
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string jFZXPO to the field below: