Statul paralel altfel: Dragnea și parlamentarii PSD Suceava împroprietăresc Arhiepiscopia cu pădurile pe care le-a pierdut definitiv și irevocabil în instanță - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Statul paralel altfel: Dragnea și parlamentarii PSD Suceava împroprietăresc Arhiepiscopia cu pădurile pe care le-a pierdut definitiv și irevocabil în instanță

De    •   Publicat acum 1 an, 8 iunie 2018   •   Fara comentarii

Hotnews informează că un proiect de lege inițiat de Liviu Dragnea și alți 6 parlamentari PSD face Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților proprietară peste hectarele de pădure pe care nu a reușit să le obțină în instanță, anul trecut, când a pierdut definitiv un proces de aproape 16 ani cu Romsilva.

Judecătorii au decis că Arhiepiscopiei, respectiv Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, nu îi pot fi restituite suprafețele de pădure deoarece acestea au fost în administrarea, nu în proprietatea acesteia.

Proiectul de lege inițiat de Dragnea alături de parlamentarii suceveni  Stan, Iordache, Bejinariu, Cobuz, Havrici și Rădulescu rezolvă această problemă, modificarea prevăzând  “centrele eparhiale, protoieriile, mănăstirile, schiturile, parohiile, filiile și alte structuri ale unităților de cult, dobândesc în proprietate suprafețe până în limita de 30 ha terenuri forestiere din fondul bisericesc al cultului căruia îi aparțin, recunoscut de lege, dacă acestea le-au avut în folosință sau administrare”.

În expunerea de motive a legii inițiate de Dragnea se precizează că prin modificările propuse se îndreaptă o inechitate făcută Arhiepiscopiei, în sensul în care în schimbările legislative care au vizat regimul proprietății a fost  „omisă”  situația patrimonului bisericesc reglementat prin legea de organizare a BOR din 1925, care reglementa situația juridică a Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.

Acesta a fost de altfel și argumentul forte al Arhiepicopiei în procesul cu Romsilva, care a durat aproape 16 ani și pe parcursul căruia s-au încercat o serie de soluții politice ale litigiului.

SERGIU JIPA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 8 iunie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: iunie 8, 2018 @ 1:26 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 8Whzay to the field below: