DSP Suceava atrage atenția asupra bolii diareice acute : “Spălați mâinile cu apă și săpun înainte de prepararea și consumarea alimentelor - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

DSP Suceava atrage atenția asupra bolii diareice acute : “Spălați mâinile cu apă și săpun înainte de prepararea și consumarea alimentelor

De    •   Publicat acum 5 luni, 6 iunie 2018   •   Fara comentarii

Direcția de Sănătate Publică Suceava avertizează asupra creșterii numărului de cazuri de boală diareică acută, care constituie  “o problemă de sănătate publică prin incidenţa crescută, diversitatea germenilor etiologici şi gravitatea manifestărilor clinice, este o cauză  majoră de spitalizare şi poate îmbrăca diverse forme clinice, de la manifestări  uşoare de B.D.A. sau gastroenterocolită acută  până la forme complicate cu sindrom hemolitic uremic”.

În perioada iunie – octombrie, DSP Suceava realizează supravegherea epidemiologică a cazurilor de B. D.A. prin monitorizarea săptămânală a numărului de cazuri diagnosticate de către medicii de familie și a celor internate.

DSP a emis norme de igienă generală și alimentară, de igienă individuală și de igienă a colectivităților, pe care  ZdpN  le prezintă detaliat :

-respectarea igienei personale și colective : spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de prepararea și consumarea alimentelor, de alimentarea copiilor, după folosirea WC-ului;

-spălarea fructelor și legumelor sub jet puternic de apă potabilă, înainte de a le da în consum;

-prelucrarea termică suficientă a produselor alimentare;

-păstrarea alimentelor acoperite, ferite de vectori biologici ( muște, rozătoare ) care le pot contamina;

-renunțarea la alimentația stradală cu produse neambalate, expuse în spații improprii, comercializate de persoane neautorizate;

-verificarea termenului de garanție și pastrarea la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm;

-se va consuma numai apa din surse autorizate sanitar, nu din râuri, lacuri sau sisteme de irigații;

-pentru copiii mici se recomandă numai consumul de apă potabila fiartă și răcită, atât pentru prepararea laptelui cât și a altor alimente;

-părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă ( spălatul pe mâini, spălatul fructelor și legumelor, apa doar din surse sigure, eventual fiartă și răcită ș.a. ) pentru a limita infecția;

-se va evita contaminarea mediului înconjurator prin îndepartarea corectă a reziduurilor menajere din gospodăriile proprii și din colectivităti, în locuri special amenajate.

 

În situația apariției semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat.

 

 

 

 

SERGIU JIPA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
  • Publicat: acum 5 luni, 6 iunie 2018
  • de:
  • Ultima modificare: iunie 6, 2018 @ 2:09 pm
  • Sub: Reportaje, Ştiri locale
  • Termene si conditii:

    • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
    • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
    • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
    • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
  • Tagged With:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string YoF2pP to the field below: