Diplomă de excelență pentru Matei Vișniec, la Prefectura Suceava: “Sensul plecării este, de fapt, întoarcerea” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Diplomă de excelență pentru Matei Vișniec, la Prefectura Suceava: “Sensul plecării este, de fapt, întoarcerea”

De    •   Publicat acum 8 luni, 17 mai 2018   •   Fara comentarii

Dramaturgul, poetul și publicistul rădăuțean Matei Vișniec ( 62 ani ) a primit, azi în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Suceava, diploma de excelență.

În debutul ședinței, prefectul Mirela Adomnicăi a făcut o scurtă prezentare, cu accent pe premiile și distincțiile primite în carieră și pe implicarea în înființarea teatrului din Suceava, care îi poartă numele.

În cuvântul său, Matei Vișniec a spus că  “am trăit 31 de ani în România și 31 de ani la Paris, îmi dau seama că sensul plecării este, de fapt, întoarcerea”.

În 1987, el a fugit din România și a cerut azil politic în Franța, obținând cetățenia franceză în 1993.  În prezent, este jurnalist la Radio France Internationale și colaborează la diferite reviste franceze.

Azi, Vișniec a precizat în fața șefilor de instituții sucevene că   “tradițiile populare și ceremoniile la care am asistat când eram copil, în satul Horodnic, acolo mi-am găsit rădăcinile pasiunii mele pentru teatru.

Trebuie să mergem la teatru pentru că acolo se întâmplă ceva miraculos.

Bucovina este un tezaur în materie de tradiție, în materie de folclor, pot să spun cu mâna pe inimă că spectacolele care s-au creat la Suceava sunt competitive pe plan național și internațional.

Șansa cea mai mare a României este, mai ales, cea culturală”, iar la final a punctat că  “atunci când un spectacol de teatru este discutabil, este important să dicutăm în mod inteligent.

Teatrul este destinat să dezvolte spiritul critic, copiii au nevoie de acest spațiu de socializare și reflecție tocmai ca să nu-i transforme societatea de consum în niște roboți, în niște consumatori care nu gândesc sau care gândesc în funcție de modele care apar la televizor, de publicitățile care apar în malluri”.

 – 

SERGIU JIPA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 8 luni, 17 mai 2018
 • de:
 • Ultima modificare: mai 17, 2018 @ 8:05 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string HED4e1 to the field below: