Pirotehniștii au dezamorsat o bombă, la Râșca. Ar fi putut distruge totul pe o rază de 800 metri - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Pirotehniștii au dezamorsat o bombă, la Râșca. Ar fi putut distruge totul pe o rază de 800 metri

De    •   Publicat acum 2 ani, 14 mai 2018   •   Fara comentarii

Grupa Pirotehnică a pompierilor militari suceveni, formată din maior Ilie Șveduneac, maistru militar principal Iulian Pentilescu și plutonier adjutant Marius Chimiuc, a organizat în poligonul Bogata din comuna Baia o ședință de distrugere a muniției asanate de pe teritoriul județului în primul trimestru al anului.

Pirotehniștii au fost sprijiniți de către polițiștii de la Serviciul Acțiuni Speciale ( grupa pirotehnică ), de la Poliția Rutieră și de la Poliția Baia, precum și de către lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Baia.

Elementele de muniție proveneau din cele două războaie mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcționare.

Acțiunea de distrugere s-a executat prin explozie controlată, folosindu-se procedeul electric, dublat de un procedeu pirotehnic de siguranță.

Au fost distruse 264 de bombe explozive de aruncător și proiectile de artilerie, grenade de mână defensive, ofensive și antitanc și alte elemente de muniție.

La scurt timp după încheierea misiunii de distrugere, echipa pirotehnică a fost solicitată să intervină la o misiune de asanare în Râșca.

Pirotehniștii au identificat o bombă explozivă de aruncător, calibrul 82 mm, care provine din timpul celui de-al doilea război mondial.

Aceasta era echipată cu focos, în perfectă stare de funcționare, și a fost găsită de un cetățean în propria gospodărie, în timp ce executa lucrări de excavație pentru fundația unei case.

Pirotehniștii au securizat zona și au evacuat din perimetru persoanele neautorizate.

Situația în care s-a desfășurat misiunea a fost una complexă, cu un grad de periculozitate ridicat, deoarece bomba se afla la o distanță de doar 20 de metri față de clădirile din zonă, iar la orice șoc sau manevrare greșită se putea declanșa o explozie care ar fi afectat totul pe o rază de aproximativ 800 de metri.

După ridicarea muniției și punerea acesteia în siguranță, pirotehniștii au instruit persoanele aflate la fața locului privind modul de comportare în astfel de situații.

 

 

 

SORIN NICA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 14 mai 2018
 • de:
 • Ultima modificare: mai 14, 2018 @ 3:30 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string UzlkBw to the field below: